Informatii utile

Presupune reforma pensiilor un efort financiar individual mai ridicat?

Reforma pensiilor implica crearea a doua noi componente de asigurari sociale, pensia privata obligatorie si cea facultativa. Organizand sistemul de pensii pe trei piloni, pilonul I reprezantand pensia de stat, pilonul II pensia privata obligatorie, si pilonul III, cea facultativa, se doreste reducerea presiunii asupra bugetului de stat si crearea unui sistem de pensii mai eficient, care sa ofere un nivel de trai mai bun fiecarui pensionar.

Persoanele care sunt preocupate de iesirea la pensie si de contributia lor la asigurarile sociale se intreaba daca reforma pensiilor nu presupune, de fapt, un efort financiar suplimentar. Daca pana in prezent, fiecare contribuabil vira o suma de bani sistemului de pensii de stat, acum va trebui sa vireze in trei directii: catre pilonul I, si catre celelate doua piloane care reprezinta pensiile private. Specialistii ii asigura pe contribuabili ca nu vor plati mai mult decat pana acum. Din totalul de 9,5%, cat platesc catre sistemul de pensii de stat, o parte va fi directionata catre pensiile private. Prin urmare, fiecare persoana va plati aceeasi suma catre sistemul de pensii, doar ca suma va fi impartita intre sistemul de stat si cel privat.

Fondurile de pensii private sunt administrate de catre companii autorizate. Contributia la aceste fonduri este proprietate personala, si poate fi mostenita. De asemenea, in cazul in care contribuabilul isi schimba domiciliul intr-una din tarile Uniunii Europene, drepturile acestuia sunt transferate. Contribuabilii isi pot verifica activele oricand doresc, si pot afla informatii de la administratorul de pensii private cu privire la modul in care contributiile lor sunt investite.

Prin introducerea pensiilor private, viitorii pensionari se vor bucura de un venit suplimentar dupa pensionare, care le va oferi mai multa siguranta si un confort financiar mai ridicat. Reforma pensiilor ofera cetatenilor sansa sa isi asigure din timp un nivel satisfacator de trai prin contributia la un fond de pensii private.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close