Informatii utileSporul de vechime

Când se poate folosi vechimea în munca din străinătate?

Din ce in ce mai multe persoane sunt interesate de cum se poate folosi vechimea in munca din strainatate. Si asta pentru ca acestia au trait, au muncit si au contribuit destul de multi ani in alte tari. Insa transferarea vechimii dintr-un sistem de cotizare in altul nu este atat de simplu. Si asta pentru ca fiecare tara are alte reguli in ceea ce priveste calculul contributiilor si cel al varstei de pensionare. Si de aceea uneori pot exista discrepante intre sisteme.

 

La ce ma poate ajuta vechimea in munca din strainatate?

Vechimea in munca din strainatate este de obicei folosita persoanele care vor sa apllice pentru o pensie comunitara. Aceasta este pensia pe care orice cetatean al Uniunii Europene o poate primi daca a indeplinit varsta legala de pensionare si stagiul minim de cotizare intr-o anumita tara. Atsfel, vechimea acumulata in orice tara a lucrat o persoana, o indreptateste pe aceasta sa primeasca o pensie proportionala cu perioada lucrata in care a contribuit.

Exista si situatiile in care vechimea in munca din strainatate se poate folosi in tara. Acestea sunt cazuri exceptionale pentru, de obicei in cazul celor care au plecat la lucru in strainatate prin agentii ale statului sau la institutii ale acestuia care activeaza in alte tari. Spre exemplu, diplomatii care activeaza in alte tari au anii de munca din straintatte adunati la vechime arealizata in tara. Si asta pentru ca ei sunt platiti de statul Roman care i-a trimsi acolo.

 

Cum imi pot afla vechimea in munca din strainatate?

Pentru cei care nu stiu exact cum se calculeaza vechimea in munca din strainatate, si cand se pot folosi de aceasta, acestia se pot adresa caselor teritoriale de pensii pentru informatii. Acestea vor deschide un dosar in numele persoanei si vor comunica cu insitutiile omoloage din tarile in care persoana a lucrat.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close