Pensia Privata

Pensie privată – tipuri şi beneficii

Atunci când vorbim de pensie privată în România, ne putem referii atât la pensia privată obligatorie, cât şi la pensia privată facultativă. Aceste două tipuri de pensie au fost introduse la noi ca o măsură de a preveni situaţiile neplăcute la persoanele care se pensionează. Până acum, multe persoane nu aveau acces decât la pensia primită de la stat. De multe ori, aceasta s-a dovedit insuficientă pentru a putea permite un trai decent, având în vedere că odată cu vârsta pot apărea unele probleme de sănătate, ce necesită medicamente destul de costisitoare. De asemenea, pensia nu putea fi egală cu salarul pe care aceştia îl aveau în timpul anilor când activau pe piaţa muncii.

Care este diferenţa dintre cele două tipuri de pensie privată?

Diferenţa principală între cele două pensii se poate observa chiar din numele lor. Pensia privată obligatorie face parte dintr-un sistem din care persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care prestează o activitate pe piaţa muncii nu se pot sustrage, deşi cei cu vârsta de peste 35 de ani pot face lucrul acesta. Contribuţia pentru acest tip de pensie este de asemenea fixă. Pe de altă parte, pensia facultativă nu este obligatorie, iar contribuţia care se plăteşte la aceasta nu este fixă, deşi nu poate fi mai mică de 45 de lei pe lună.

Este o idee bună să aderăm la sistemul de pensii private din România?

Da, este o idee bună să aderăm la măcar unul dintre aceste două sisteme. Beneficiile sunt numeroase, iar cele mai semnificative dintre acestea sunt cele băneşti. Cei care aderă la aceste sisteme se trezesc cu o sumă de bani mulţumitoare atunci când iasă la pensie. Aceste sume, cumulate cu pensia primită de la stat, pot rezulta într-o sumă egală cu cea a salarului pe care îl primeau atunci când activau pe piaţa muncii.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close