Pensia ocupationalaPensia PrivataPensia socialaVenituri la pensie

Fonduri de pensii ocupaționale în favoarea pensionarilor anilor 2030

Sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție pozitivă ȋn ultimii ani. Prin intermediul diverselor planuri de pensii, persoanele fizice pot opta pentru acumularea unor economii semnificative pentru vârsta pensionării.

Activele totale și numărul de participanți sunt în continuă creștere şi s-a dovedit a fi un mod sigur și eficient de economisire pe termen îndelungat.

Un mare risc este sǎ nu faci nimic. Trebuie sǎ investeşti prudent si diversificând portofoliul de investiţii. Esenţial este sǎ ştii unde sǎ cauţi şi ce riscuri ȋţi poti asuma, astfel ȋncât sǎ nu ajungi sǎ depinzi de stat, familie sau alte persoane. Dar cu cât ȋnaintezi ȋn vârstǎ, riscurile trebuie sǎ fie cât  mai mici.

În condiţiile schimbǎrii structurii de vârstǎ a populaţiei, datorate creşterii speranţei de viaţǎ şi scǎderii natalitǎţii, sistemul de pensii de stat va fi supus unor presiuni mari pentru a asigura un trai decent si satisfǎcǎtor viitorilor pensionari.

La nivel international s-a adoptat soluţia promovǎrii pensiilor private complementare pensiei de stat, pentru eliminarea dependentei exclusive de pensia de stat.

Aderarea la un fond de pensii facultative este o opţiune individuală. Fondurile de pensii private, atat cele obligatorii, dar ȋn special cele facultative, vor asigura un venit care va suplimenta componenta de stat.

 

Parteneriatul dintre angajator şi angajaţi prin fondul de pensii ocupaţionale

Fiind membru al Uniunii Europene, statul nostru are posibilitatea de a se folosi de pârghiile oferite de organismele de specialitate europene.

Astfel, Directiva UE 2016/2341, I.O.R.P. II, a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016, a fost transpusǎ în legislația românească prin  Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, stabilind condițiile pentru înființarea fondurilor de pensii ocupaționale.

Fondurile de pensii ocupaționale au la bază parteneriatul social între angajator și angajații săi, fiind totodată și un factor de stimulare și recompensare a salariaților, precum și de loializare a  acestora.

Angajatorul este cel care propune schema de pensii pentru toți salariații, în cadrul contractului colectiv de muncă, și, totodată,îi reprezintă pe aceștia în relația cu administratorul, care înființează și administrează fondul de pensii ocupaționale

Diferenta dintre pensile private Pilon II şi III şi pensile ocupaţionale este reprezentatǎ de facilitatea de vesting.

“Mai exact, este vorba de faptul ca ȋn primii 3 ani ai contribuţiei, banii care se strâng ȋn contul individual al angajatului sunt banii angajatorului. Cu alte cuvinte, dacǎ angajatul pleacǎ din companie mai repede de 3 ani, el pierde banii, ceea ce transformǎ pensia ocupaţionalǎ ȋntr-un instrument de retenţie al angajaţilor”, aşa cum explica Radu Crǎciun preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (A.P.A.P.R.).

Vesting, este un termen legal care înseamnă a acorda sau a câștiga un drept la o plată, un activ sau un beneficiu prezent sau viitor. Este folosit cel mai frecvent cu referire la beneficiile din planul de pensie atunci când un angajat acumulează drepturi nonperfectabile asupra stimulentelor pe acțiuni oferite de angajator sau contribuțiilor angajatorului făcute în contul de plan de pensie calificat al angajatului sau planul de pensii.(https://www.investopedia.com/)

Dupǎ terminarea perioadei de vesting, angajatul devine proprietarul banilor strânşi ȋn contul sǎu şi din acel moment poate el ȋnsuşi sǎ contribuie ȋn contul de pensie ocupaţionalǎ.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat  norme, care reglementează aspectele ce țin de înființarea și funcționarea fondurilor de pensii ocupaționale, actualizând în același timp și alte norme cu incidență asupra activității de administrare a acestor fonduri.

Introducerea acestei noi componente de economisire prin acumulare în vederea obținerii unei pensii ocupaționale contribuie la dezvoltarea unei culturi bazate pe economisire pe termen lung.

Prin intermediul investițiilor realizate de fondurile de pensii ocupaționale se asigură şi  un flux de capital autohton iar ȋn același timp, prin colaborarea dintre angajatori şi angajaţi, ia naştere un nou tip de venit pentru viitorii pensionari.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close