Pensia Privata

Maratonul pensionarii

Cand ne gandim la planuirea viitorului nostru financiar,  de fapt ne gandim la batranete, la momentul pensionarii si la banii stransi de care sa te  bucuri.

Avand in vedere imbatranirea popultiei, planificarea  financiara pe termen lung inca din anii tineretii este o necesitatea.

Evolutia demografica este ingrijoratoare iar  sistemele publice de pensii din toata lumea sunt supuse unor riscuri uriase, deoarece sunt impovarate de cheltuieli foarte mari.

Potrivit unui studiu al Departamentului pentru Afaceri Economice si Sociale din cadrul ONU (2006), in 2020, 17,5% din totalul populatiei va avea peste 65 de ani, in conditiile in care in anul 2005 procentul era de aproximativ 15%. In anul 2050, 30% din populatie va depasi varsta de 65 de ani.

In Romania in ultimele doua decenii a aparut problema administrarii cat mai eficiente a sistemelor de protectie sociala, in prezent, raportul dintre numarul de salariati si numarul de pensionari din sistemul public este de aproximativ de  1 la 1,2 si se preconizeaza ca in anul 2050 sa fie un raport de 0,4 salariati la 1 pensionar.

Cu aceasta problema se confrunta toate tarile de pe glob iar specialistii cauta solutii menite sa ofere o protectie reala si corecta a standardului de viata de dupa pensionare.

Planificarea financiara trebuie sa inceapa inca de la primul loc de munca pentru a duce o batranete decenta cu un standard de viata cat mai apropiat de cel din viata activa.

Noul sistem de pensii private din Romania ne ofera aceasta posibilitate. In sistemul public de pensii, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor in prezent. Varstele de pensionare vor creste progresiv pentru a contracara imbatranirea populatiei si pentru ca acest sistem sa mai reziste. Insa in  sistemul de pensii private, contributiile participantilor nu mai ajung la alte persoane, ci fiecare isi acumuleaza bani pentru a-si asigura propria pensie. Astfel, fiecare persoana va primi in final cat a contribuit pe parcurs si, in plus, castigurile acumulate prin investirea banilor.

Maratonul incepe odata cu angajarea si aderarea la un fond de pensii, dupa care urmeaza cursa, inverstirea si administrarea. Dupa circa 10 ani de activitate, economiile incep sa se consolideze si putem vedea sume semnificative in conturile de pensii private,  dupa 20-30 de ani de contributii in sistemul pensiilor private, putem deja face evaluarea carierei, si a economiilor. In final vine pensionarea.

Pentru a beneficia de o pensie decenta trebuie sa aderi la Pilonul II, dar sa inchei si o pensie facultativa de tip Pilon III cat mai devreme.

Protectia cea mai buna pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar. De aceea fiecare dintre noi are nevoie de o strategie pe termen lung inca de la primul salariu. Cu cat incepem mai devreme constructia acestui viitor financiar, cu atat el va fi mai puternic si vom beneficia de o batranete mai confortabila, lipsita de griji.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close