Pensie de handicap – informaţii utile pentru tine
Celor care suferă de anumite afecţiuni sau invalidităţi pot beneficia de o pensie de handicap care le va uşura viaţa cotidiană. Traiul cu o boală sau un handicap nu este unul uşor. Persoanele care suferă de astfel de probleme nu pot da acelaşi randament ca şi persoanele sănătoase. În unele cazuri nefaste, aceste persoane pot chiar cădea victimă discriminărilor, fiind consideraţi indezirabili pe piaţa muncii. Însă chiar şi când aceşti oameni îşi găsesc un loc de muncă, vor exista piedici din cauza invalidităţii lor. Alte persoane însă pot suferi de un grad de boală sau handicap mai sever, ceea ce nu le permite să lucreze. Din fericire, există pensiile de handicap, care oferă acestor persoane posibilitatea de a duce un trai decent.
Cine poate beneficia de pensie de handicap, şi în ce condiţii se oferă aceasta?
Cei care pot fi încadraţi cu succes într-un grad de handicap sunt eligibili pentru o astfel de pensie. Există trei grade de handicap, de la cel mai sever la cel mai uşor. Acestea sunt împărţite astfel:
- gradul I: pierderea totală a capacităţii de muncă şi de autoîngrijire
- gradul II: pierderea totală a capacităţii de muncă, dar păstrarea capacităţii de autoîngrijire
- gradul III: persoana în cauză poate munci şi se poate autoîngrijii, însă capacitatea de muncă este cu mult redusă
Cei care doresc ca ei sau un apropiat să fie încadrat într-un grad de invaliditate vor trebui să obţină o decizie emisă de către un medic specialist care lucrează în cadrul asigurărilor sociale.
Care sunt actele necesare încadrării într-un grad de handicap?
Pentru a putea fi încadrat într-un grad de boală sau handicap, sunt necesare o cerere, actul de identitate, documente medicale care să ateste că persoana respectivă suferă de o invaliditate, o adeverinţă eliberată de angajator, un document din care să rezulte cauza invalidităţii şi un document ce atestă data în care a apărut această invaliditate, dacă este cazul. Este important de reţinut că persoanele care vor să-şi păstreze pensia de handicap sau boală să se prezinte periodic la un control regulat din partea medicului specialist.