Cupon de pensii – Mutarea domiciliului și alte cazuri speciale
Cuponul de pensii este documentul prin care se poate atesta plata pensiei către beneficiar. Fără un cupon de pensii nu se poate demonstra plata pensiei. În plus, acest document mai este folosit şi în alte circumstanţe, deci este important ca pensionarul să aibă întotdeauna un cupon de pensii la zi, sau chiar mai multe, în cazul în care circumstanţele ar cere-o.
Cum putem primii cuponul de pensii în cazul în care ne mutăm domiciliul în altă localitate
Mutarea domiciliului poate da bătăi de cap pensionarilor şi autorităţilor poştale care se ocupă cu distribuirea cupoanelor de pensie, dacă această mutare nu este făcută cunoscută autorităţilor. De aceea, pentru a evita posibile situaţii neplăcute, se recomandă ca pensionarii să facă următoarele lucruri:
- să-şi facă o cerere pentru transferarea drepturilor de pensie către judeţul în care urmează să se mute
- să prezinte o copie a actului de identitate din care să rezulte noua adresă a domiciliului
- să prezinte o copie a talonului de pensie
În situaţiile în care sunt transferate dosarele de pensie în altă localitate, casa teritorială care se ocupă cu înregistrarea acestui dosar în evidenţele sale va avea obligaţia să verifice dosarul administrativ, să valideze punctajul anual mediu şi să achite drepturile de pensie ale pensionarului în cauză.
Cum se reia reluarea plăţii pensiei în cazuri speciale?
Reluarea plăţii pensie se face la cerea expresă a solicitantului. Aceasta poate avea loc în mai multe feluri. Câteva exemple:
- începând cu luna care urmează celei care a urmat cauzei care a dus la suspendarea plăţii pensiei (acolo unde este cazul).
- Începând cu luna următoare a celei în care a fost depusă pensia (dacă s-a făcut după expirarea termenului de 30 de zile
- De la data începerii noului an şcolar în cazul copiilor care sunt beneficiarii unei pensii de urmaş