Pilonul III de pensii
Care sunt riscurile asociate cu pilonul III de pensii si cum sa le eviti?
Pilonul III de pensii este cea mai noua componenta a sistemului national de pensii. Acesta dă posibilitatea oricui de a-si crea un fond de pensie. Si asta pentru ca participarea la acest pilon se face voluntar, in funcție de preferintele si posibilitatile fiecaruia. Astfel, orice persoana activa poate alege un fond in care sa investeasca o suma de bani in fiecare luna pana la pensionare. Acesti bani sunt administrati de catre institutii private si sunt investiti astfel incat profitul obtinut sa se intoarca spre contribuabil. Exista mai multe institutii financiare care ofera astfel de servicii, insa trebuie avut grija la riscurile la care se expune oricine alege sa investeasca in astfel de fonduri.
Ce riscuri presupune pilonul III?
Unul din cele mai mari riscuri asociate cu participarea la pilonul III de pensii este acela al alegerii unui fond de investitii neperformant, sau a unei institutii financiare care nu prezinta siguranta. Odata cu retragerea de pe piata a unor jucatori importanți din domeniu in perioada 2008-2009, oricine doreste sa folosească astfel de servicii trebuie sa stie la ce fel de riscuri se expune. De aceea este bine ca inainte de a va lua orice fel de angajament sau a semna orice fel de document sa va documentati foarte bine.
Cum se pot evita aceste riscuri?
In primul rand, se recomanda ca oricine doreste sa participe la pilonul III de pensii sa isi faca o documentare cat se poate de amănunțită vizavi de ce inseamna acest lucru. Un punct de inceput foarte bun in acest sens este intotdeauna internetul. Aici se pot gasi multe informatii in baza carora se poate crea o imagine cat de cat coerenta asupra institutiilor implicate. Pentru cei care doresc ceva mai mult, pot solicita informatii direct de la reprezentantii institutiilor. In acest fel exista posibilitatea configurării unei oferte care sa fie potrivita pentru fiecare persoana care doreste sa participe.