Uncategorized

Piloanele de pensie

De când și de ce se folosește sistemul cu piloane de pensii?

În România, sistemul cu piloane de pensii nu are o istorie foarte lungă. Însă, din cauza schimbărilor la nivelul conducerii statului și a modificărilor succesive, acest sistem a suferit multe transformări în scurta sa existență. De aceea este important de înțeles cum a evoluat acest sistem. În primul rând, pensia este o formă de asigurare socială, și de aceea a fost întotdeauna important felul în care aceasta este administrată.

 

Când au apărut piloanele de pensii?

Sistemul cu piloane de pensii nu a fost creat peste noapte. Acesta a ajuns la forma sa actuală treptat, prin incorporarea mai multor moduri de calcul al pensiilor și prin transformări ale unor sisteme deja existente. Spre exemplu, Pilonul I, sau cel al pensiilor de stat, nu este altceva decât o continuare a modului în care pensiile erau acordate și înainte de 1989. În schimb, Piloanele II și III au apărut de abia după 2008, atunci când s-a decis că pensiile românilor pot fi administrate și de către instituții private, degrevându-se astfel sistemul public. În plus, administratorii privați puteau investi banii acumulați în conturile de pensie mult mai ușor, investind strategic pe piață cu mult mai mare lejeritate.

 

De ce sunt importante?

Piloanele de pensii sunt importante în primul rând pentru economia națională deoarece acestea iau o parte din presiunea care s-ar fi pus pe sistemul public de pensii. Fondul de pensii administrat și garantat de către statul român nu poate face față singur numărului de persoane care au nevoie de un venit stabil după părăsirea câmpului muncii. De aceea a fost nevoie de introducerea unor sisteme complementare care să vină și să ajute sistemul public. În acest sens a fost creat acest sistem. Însă nu doar statul beneficiază de pe urma acestui sistem. Și persoanele individuale au numeroase avantaje, cel mai mare dintre ele fiind transparența și posibilitatea modificării felului în care fiecare dorește să contribuie.

 

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close