Pensia sociala

Pensie socială – ce este ea și cum a evoluat?

Cei care au nivelul cuantumului de pensie sub limitele normale pot beneficia de o pensie socială minimă garantată de Stat. Aceste pensii sociale au rolul de a echilibra situaţia financiară pentru acele persoane pentru care pensia primită de la Stat pur şi simplu nu este de ajuns pentru a putea duce un trai decent. Astfel de situaţii ar fi ideal să nu existe în nicio societate, însă din păcate, aceasta este o realitate peste tot, chiar şi în România, şi ca orice realitate, nu poate fi „măturată” sub un covor (metaforic vorbind). De aceea, a fost necesar să se ia anumite măsuri pentru a remedia această situaţie nefastă.

Ce este o pensie socială şi de ce a fost necesară?

Pensia socială reprezintă pensia minimă garantată de Stat. Ea se oferă tuturor acelora la care cuantumul pensiei este undeva sub nivelul pensiei sociale minime garantate. Pot beneficia de pensia socială toţi acei pensionari care intră în categoria menţionată anterior, care au domiciliul în România şi care fac parte din sistemul public de pensii. Aceştia pot beneficia de pensia socială minimă garantată indiferent de data înscrierii la pensie, atât timp cât îndeplinesc condiţiile financiare aferente.

Care a fost nivelul pensie sociale de-a lungul timpului?

Pensia socială minimă garantată a fost prima oară adoptată în luna aprilie a anului 2009, în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 6/2009. La început suma acesteia era de 300 de lei, începând cu data de 1 aprilie 2009. În urma unor modificări la această lege, s-a ajuns la suma de 350 de lei, începând cu data de 1 Octombrie a anului 2009. De atunci aceasta a mai crescut cu 50 de lei, astfel că momentan, pensia socială minimă garantată de Stat  este de 400 de lei. Această lege a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie a anului 2015.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close