Informații privind Legea pensiilor 2011 pe înțelesul tuturor
Legea pensiilor 2011 se referă la un sistem unitar de pensii publice și a reprezentat subiect de dezabatere încă de la apariție. Legea se vrea un pas înainte în încercarea de a reforma sistemul public de asigurări sociale. Noile reglementări sunt menite să lărgească baza de contribuabili, să stabilească un nou nivel al vârstei de pensionare și, de asemenea, prevede recalcularea pensiilor militarilor și polițiștilor.
Cele mai importante dintre prevederile acestei legi, care dorește să îmbunătățească sistemul public de pensii aliniindu-l la cerințele europene, se referă la câteva aspecte cum ar fi:
– înființarea Caselor de Pensii Sectoriale și subordonarea lor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii;
– majorarea valorii pe care o are punctul de pensie anual, începând de la 1 ianuarie 2012;
– majorarea punctajului acordat pentru condiții deosebite de muncă;
– aplicarea unui indice de corecție la punctajul mediu anual peroanelor înscrise la pensie începând cu 1 ianuarie 2011;
– majorarea stagiului complet de cotizare la 35 de ani, la femei;
– aplicarea unor penalități considerabile pentru pensiile anticipate parțiale, până la împlinirea vârstei standard de pensionare;
– eliminarea pensiilor speciale.
Standardele impuse de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au făcut ca legea pensiilor 2011 să fie un act normativ reformativ eficient în ceea ce privește o regularizare a sistemului public de pensii. În paralel, s-a procedat la introducerea și implementarea sistemului privat de pensii care să vină în completarea celui public. Această acțiune, deși controversată, face parte din planul amplu de reducere a deficitelor și a împrumuturilor, printr-o echilibrare a balanței în ceea ce privește numărul de salariați, contribuabili ai sistemului public de pensii, și numărul pensionarilor. Prin mecanismele care stau la baza aplicării ei, legea va asigura o susținere a bugetelor pentru pensii pe termen lung.
Legea pensiilor 2011 s-a pus în aplicare începând de la 1 ianuarie 2011 și se estimează că va aduce aproximativ 300000 de noi contributori, lucru care înseamnă stabilitate și eficiență.