Informatii utile

Legea de telemuncă

Legea de telemuncă din 2020 până în ziua de azi: beneficii și aspecte distinctive

Legea de telemuncă din 2020 a creat noi oportunități și a condus la multe schimbări benefice. Când pandemia a început în 2020, normele de muncă s-au schimbat în mod dramatic și ireversibil. Angajații au primit opțiunea de a lucra la domiciliu și de a-și evalua din nou opțiunile de carieră. Mulți dintre aceștia au optat pentru telemuncă în cadrul acelorași companii. Au fost adoptate modele de lucru hibride pe termen lung, iar, in 2021, 70% dintre companii își ajutau deja angajații să se adapteze la aceste noi aranjamente. Astăzi, prezența fizică full-time nu mai este necesară pentru a produce rezultatele scontate, iar angajații doresc acum să continue telemunca în proporție de 97%.

Flexibilitatea opțiunilor de lucru a condus la o creștere semnificativă în productivitate datorită:

  • Optimizării capacității de concentrare
  • Mediului familial propice productivității
  • Confortului oferit de propria casă
  • Evitării discuțiilor colegiale

În plus, munca la domiciliu pare a aduce beneficii mentale și emoționale datorită flexibilității programului de lucru. Aceste beneficii se pot datora și faptului că angajații au mai mult suport emoțional acasă decât la birou.

Un alt beneficiu al telemuncii îl constituie reducerea costurilor deoarece angajații economisesc banii pe care i-ar fi dat pe transport, pauză de masă sau ținute de birou. La începutul pandemiei, au existat și beneficii majore pentru mediul înconjurător datorită reducerii poluării aerului care a rezultat în urma minimalizării traficului. Impactul ecologic a redus efectul de seră prin eliminarea surplusului de gaze de eșapament. Prin luarea unor decizii ecologice importante precum utilizarea mai rară a hârtiei, nefolosirea aerului condiționat și economisirea căldurii sau a luminii, acest impact asupra calității aerului poate fi repetat chiar și în prezent. Toate aceste decizii pot fi consolidate prin munca la domiciliu. Așadar, în baza respectării legii de telemuncă din 2020, majoritatea companiilor de stat sau private sunt obligate să acomodeze angajații care preferă lucrul de acasă invocând motive de sănătate sau de precauție. În plus, se oferă bonusuri și sporuri de la stat pentru companiile ce reușesc să facă această tranziție în proporție de peste 50%.

În concluzie, munca la distanță este o sursă de beneficii și satisfacții personale și profesionale atât în contextul pandemiei cât și în viitorul apropiat sau îndepărtat.

 

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close