Pensia Privata

La ce fond de pensie am fost repartizat ? Cum pot adera la alt fond ?

Odata cu aparita fondului de pensii private, lipsa de informatie si chiar comoditatea au dus la nestiinta multor beneficiari la ce fond de pensii private sunt inscrisi.

Persoanele  angajate care in termen  de 4 luni de la angajare nu opteaza pentru un fond de pensie privata, vor fi repartizati aleatoriu, la unul dintre fondurile existente, de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Fondul de pensie la care a fost repartizata persoana are obligatia de a transmite prin posta o informare beneficiarului cu privire la inscriere si cu detalii despre fondul de pensii (Pilonul II).

Din diferite motive altii nu primesc o astfel de scrisoare de informare si nu  stiu la ce fond de pensie au fost repartizati. Solutia este transmiterea unei cereri catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cererea va fi insotita de o copie a cartii de identitate sau a pasaportului, semnat conform cu originalul. Pentru protejarea datelor cu caracter personal ale solicitantului, comisa v-a trimite dupa verificare raspunsul  pe adresa de domiciliu a petentului.

Daca nu doriti sa ramaneti la fondul de pensii private la care ati fost repatizat, puteti adera la un fondul de pensii la care doriti cu conditia sa instiintati  in scris administratorului fondului de pensii de la care va transferati, cu 30 de zile calendaristice inainte de aderarea efectiva la noul fond de pensii, si sa ii trimita acestuia o copie de pe noul act de aderare.

Trebuie de stiut ca v-a trebui sa suportati o penalitate de transfer daca transferul se solicita mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent participantul.

Calitatea de participant la vechiul fond de pensii inceteaza la data la care se realizeaza transferul de disponibilitati, iar calitatea de participant la noul fond de pensii incepe la aceeasi data.

In final, administratorul  vechiului fond de pensii informeaza noul administrator despre contributiile participantului, despre transferurile, de disponibilitati efectuate in numele sau, precum si despre contributiile acestuia la fondurile de pensii al caror participant a fost anterior, existente la data informarii.

In cazul schimbarii locului de munca, a domiciliului sau a resedintei in alta tara, participantul sau beneficiarul pastreaza dreptul la pensia privata din Romania si aceasta se plateste in acel stat, in cuantumul ramas dupa scaderea tuturor taxelor si cheltuielilor aferente platii.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close