Potrivit legislației în vigoare, pensionarii pot solicita o anulare a deciziei de pensionare, retrăgându-și cererea inițială de pensionare. Cu alte cuvinte, anularea se poate face în interval de 30 zile de la comunicare, la cererea persoanei vizate. Aceste drepturi se regăsesc în dispozițiile articolului 103 din Legea nr. 263/2010, precum și în cele ale art. 106, alin. 3 din Legea nr. 263/2010. Desigur, trebuie precizat că posibilitatea de a-și retrage cererea de pensionare se referă la perioada de dinainte de a fi emisă decizia de pensionare, sau înainte de anularea deciziei de înscriere în rândul pensionarilor.
De menționat faptul că unul dintre principalele principii care guvernează gestionarea și buna funcționare a sistemului public de asigurări sociale îl reprezintă principiul contributivității. Potrivit acestui principiu, drepturile de pensie se constituie pe baza contribuțiilor de asigurări sociale plătite în mod prealabil, de-a lungul timpului, de către beneficiarul pensiei.
Principiul contributivității este încălcat atunci când nu sunt luate în considerare anumite sume care au reprezentat baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale. Se creează astfel o discriminare între persoanele care au cotizat înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 19/2000, respectiv a Legii nr. 263/2010, și cele care au cotizat după aceea.
Așadar, atunci când sunt încălcate prevederile legislației în vigoare, acest fapt duce în mod cert la situația de anulare a deciziei de pensionare, urmând ca această situație să poată fi soluționată prin recalcularea pensiei.
În orice caz, cererea de anulare a deciziei de pensionare trebuie însoțită de o copie după decizia de pensie care urmează a fi anulată. Cererile de anulare pot fi depuse în format electronic, pe adresa de e-mail a Casei județene de pensii de care aparține solicitantul, atunci când nu este necesar actul în original. Dacă este necesară depunerea documentului în original, atunci acesta trebuie depus în mod fizic la casa teritorială de pensii.