Cand se poate cumula pensia cu alte venituri?
In sistemul public de pensii, se poate cumula pensia cu alte venituri pentru care asigurarea este obligatorie.
Conform legii fac parte urmatoarele categorii de pensionari:
- Pensionarii pentru limita de varsta;
- Nevazatorii;
- Pensionarii de invaliditate gradul III;
- Copii pensionari de urmas incadrati in gradul III de invaliditate;
- Copii pensionari de urmas pana la varsta de 16 ani respectiv 26 daca continua studiile in mod de invatamant organizat.
- Copii urmasi orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii pana la varsta de 16 ani sau 26 ani daca continua studiile intr-o forma de invatamant organizat.
Sotul supravietuitor care beneficiaza de pensie de urmas poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, cu conditia ca venitul sa nu depaseasca 35% din castigul salarial mediu brut.
Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc o patrime din salariul mediu brut lunar pe economie.
Pensionarii care apartin sistemului public de pensii si realizeaza venituri salariale pe baza unui contract individual de munca pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pensionari pentru limita de varsta pot cumula pensia si cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective, exceptie fac cele obtinute din exercitarea unor functii renumerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ teritoriala.
Daca beneficiarul se inacadreaza pe functii renumerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ- teritoriala, plata pensiei pentru limita de varsta se suspenda.