Baza de calcul pentru pensie
Calculul punctajului de pensie se face pornind de la baza de calcul pentru pensie, care este stabilită prin legea pensiilor într-un mod specific. Astfel, această bază se stabilește în mod diferit pentru perioada de dinainte de 1 aprilie 2001, față de perioada de după această dată.
Pentru perioada de dinainte de 1 aprilie 2001, baza de calcul a fost stabilită în conformitate cu Legea nr. 3/1977. Aceasta nu a fost influențată în mod direct de către sumele pentru care s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale. Trebuie să precizăm aici faptul că, în cazul acestei perioade, nu angajații s-au ocupat de plata datoriilor față de stat, acestea fiind plătite de către angajator pentru fondul de salariu. Iar contribuția pe care au plătit-o angajații s-a numit „contribuția pentru pensia suplimentară”, pentru care se acordă, în mod separat, o majorare a punctelor din fiecare an. În acest caz, sporurile permanente au fost conferite ca procente din salariile tarifare, sau ca o sumă fixă, achitată pentru diferite forme de compensări.
Există mai multe categorii de sporuri permanente care pot să intre în baza de calcul pentru pensie. Dintre acestea, putem aminti: sporul de vechime, sporul pentru condițiile dificile de muncă –toxicitate, etc., sporul pentru conducerea asocierilor de lucru, sporurile pentru munca în mediul subteran, majorarea de salarii pentru persoanele distinse cu diverse distincții și medalii, majorarea salariilor pentru nevăzători, sporurile pentru lucrul de noapte, pentru lucrătorii din învățământ, ș.a.m.d.
Pentru perioada de după 1 aprilie 2001, baza de calcul a fost stabilită potrivit Legii 19/2000 până în data de 31 decembrie 2010, iar, mai apoi, prin Legea 263/2010 după data de 1 ianuarie 2011.
Între 1 aprilie 2001 și 31 decembrie 2002, baza de calcul a fost limitată la 3 salarii medii pe economie, între ianuarie 2003 și iunie 2007, la 5 salarii medii pe economie, iar după 1 ianuarie 2011, la 4 salarii medii pe economie.