Atunci când majoritatea oamenilor se gândesc la ce înseamnă pensii suplimentare, aceștia consideră că este vorba de anumite tipuri de pensii private sau de cele de la stat acordate în condiții speciale. Însă nu au dreptate deplină. Asta pentru că există numeroase altfel de moduri în care o astfel de pensie poate fi primită. În România există numeroase metode prin care pensionarii pot primii un venit suplimentar, pe lângă cel asigurat de către stat sau de o instituție financiară privată care se ocupă cu gestionarea pensiilor private.
De unde se pot primi pensii suplimentare?
Există numeroase organizații care oferă membrilor săi pensii suplimentare odată ce aceștia se retrag din activitate. Spre exemplu, membrii Uniunii Scriitorilor din România primesc o indemnizație suplimentară în cuantum de 50% din valoarea pensiei acordate de către stat. Desigur, acordarea acestui supliment depinde de anumite condiții privind activitatea persoanei în cadrul Uniunii, pe lângă apartenența la aceasta. Un alt exemplu ar fi sindicatele, care au oferit tot felul de suplimente și bonificații membrilor săi ieșiți la pensie. În cazul acestora acordarea suplimentelor se făcea în conformitate cu regulile stabilite de fiecare sindicat în parte.
Cum se mai pot obține pensii suplimentare?
Pentru cei care nu fac parte nici din vreun sindicat și nici din vreo asociație cultural-artistică, obținerea de pensii suplimentare poate părea destul de dificilă. Însă există în continuare numeroase feluri în care o persoană poate beneficia de anumite indemnizații pe lângă pensia de bază. Spre exemplu, în funcție de natura activității desfășurate, există anumite centre și organizații care ajută la conservarea patrimoniului uman și care oferă sprijin financiar pensionarilor care se încadrează în standardele lor. De asemenea, există asociații de pensionari care au printre obiective acordarea de sprijin celor din cadrul asociației. Astfel de practici sunt foarte des întâlnite mai ales în cazul celor cu venituri mici.