Informatii utileUncategorized
Condiții deosebite de muncă- cum se reflectă ele în vârsta de pensionare?
Mediul în care lucrăm este afectat de factori precum sănătatea și siguranța, securitatea și programul de lucru; condițiile deosebite de muncă ne pot afecta sănătatea și pune în pericol siguranța.
- Reglementările privind sănătatea, securitatea și bunăstarea la locul de muncă stabilesc standarde minime care trebuie să existe în orice domeniu de activitate. Lucrătorii au dreptul la un loc de muncă sigur și sănătos. Pericolele la locul de muncă nu sunt însă întotdeauna evidente, iar anumite practici și condițiile de muncă aparent inofensive pot duce, în cele din urmă, la îmbolnăviri profesionale.
- Angajatorul dumneavoastră este responsabil din punct de vedere legal pentru asigurarea unor condiții bune de muncă, însă, în unele cazuri, anumite riscuri nu pot fi evitate. Este vorba de acele locuri de muncă unde există condiții specifice și factori de risc care nu se întâlnesc în alte domenii.
- Legislația de la noi din țară definește condițiile deosebite de lucru ca fiind legate de expunerea la anumiți factori de risc profesional sau la diverse condiții dificile, specifice anumitor meserii, care nu pot fi evitate.
- Persoanele care sunt încadrate legal în categoriile de risc deoarece lucrează în condiții deosebite de muncă au anumite drepturi specifice, atât în timpul exercitării activității, cât și când vine vorba de pensie. Astfel, există anumite sporuri care se acordă la diferite stagii de cotizare pentru fiecare an întreg pe care o persoană l-a lucrat în condiții deosebite, definite de lege. În plus, vârsta standard de pensionare se reduce și ea, potrivit Legii Pensiilor (de amintit că, în România, aceasta este 65 de ani (bărbați) și de 63 de ani (femei), iar stagiul complet de cotizare, pentru ambele sexe, este de 35 de ani).
- Deocamdată, sunt luați în calcul numai anii întregi în condiții dificile de muncă, însă există un proiect în dezbatere prin care se dorește schimbarea acestei reguli și aplicarea reducerii și când vine vorba de fracțiuni de an (zile, luni), proporțional cu timpul lucrat.