Proiectul pensiei ocupationale
Ce este pensia ocupationala? Este un sistem facultativ de pensii ( pilonul IV) o completare la sistemul public de pensii, bazat pe contributia asiguratului si a angajatorului si creste veniturile la batranete.
In sistemul pensiei ocupationale sunt vizati in mod special, persoanele care lucreaza in activitati ocazionale si sezoniere, in special in agricultura, militarii, medicii, avocaţii.
Scopul infiintarii pensie ocupatonale este pentru a scadea presiunea pe pilonu I de pensii, contribuind la stimularea si cultivarea spiritului de economie pentru batranete precum si dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat de conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.
Proiectul prevede ca contributia la fondul de pensie ocupationala sa fie de 15% din salariul brut, iar cotizarea minima va fi de 7 ani. Fata de o pensie medie, pensionarul va primi 50-60% peste pensia care o primeste de la pensia de la pilonul I.
Un avantaj este ca aceste contributii sunt scutite de plata impozitelor, de aceea angajatorii sustin acest proiect.
Persoanele care aplica la acet tip de fond vor avea acces la bani la varsta de 60 de ani. Banii pot fi extrasi oricand de contribuabili insa vor pierde astfel sumele acumulate din dobanda rezultata prin investirea lor.
In cazul in care un participant la fond iese la pensie pe caz de boala si nu poate sa-si reia activitatea poate primi:
- Suma existenta in contul sau ca plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani;
- O pensie ocupationala ale carei conditii si termene sunt stabilite prin legea speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor reglementate si supravegheate de Comisie, daca indeplineste activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime prevazute prin normele adoptate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Administratorii fondurilor de pensii ocupationale, societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare, autorizate de CSSPP in acest scop, trebuie sa aiba cel putin 100 de participanti, si se constituie prin contract de societate civila.