Informatii utile

Contributia facultativa si contractul de asigurare sociala in sistemul public de pensii

Inafara de asiguratii obligatorii sunt si asigurati facultativ care datoreaza o contributie la sistemul public de pensii.

Din acesta categorie face parte, orice persoana care doreste sa se asigure, persoanele care doresc sa-si completeze venitul asigurat si care se regasesc in situatiile urmatoare:

  • desfasoara o activitate pe baza de contract individual de munca
  • sunt functionari publici;
  • desfasoara activitate intr-o functie electiva;
  • sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti;
  • sunt membri cooperatori intr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti;
  • beneficiaza de drepturi banesti ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Contractul de asigurare sociala se incheie in scris intre persoana interesata si casa terioriala de pensii in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

Venitul asigurat inscris in contractul de asigurare sociala trebuie sa fie minim 35% din salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Persoana interesata alege suma venitului asigurat inscris in contractul de asigurare sociala, deasemeni are dreptul de modificare prin încheierea unui act aditional.

Comform art. 29618 alin.(3) lit. a1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, asiguratii care au incheiat un contract de asigurare sociala, datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca.

Plata contributiei de asigurare sociala se face lunar pana la data de 25 a lunii. Plata poate fi facuta de titular sau de alta persoana in contul titularului la casa teritoriala de pensii la care sunt asigurati. Exista si obtiunea de plata anticipata, pe o perioada maxima de 12 luni. Neplata contributiilor la data prevazuta de lege genereaza plata unor dobanzi si penalitati.

Contractul de asigurare sociala poate fi reziliat la cerere. In cazul rezilierii  contributiile de asigurari sociale achitate nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifica la stabilirea dreptului de pensie.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close