Punctul de pensie – un factor esențial în nivelul contribuțiilor la fondul de asigurări sociale
Calcularea pensiei este făcută pornind de la punctul de pensie, dar și de la punctajul aferent fiecărui contribuabil. Nivelul acestui punct e valoarea care poate varia în funcţie de legile emise de parlament și guvern. El este înmulţit cu punctajul care revine fiecărei persoane, de aici rezultând valoarea pensiei.
Cum se calculează punctajul care revine fiecărui contributor?
Trebuie menționat că punctul de pensie a înregistrat o creştere constantă de-a lungul timpului, deci pensiile vor fi mărite și ele prin multiplicarea punctajului cu valori mai mari. Începând cu 1 octombrie, acest punct a atins nivelul de 871 RON, urmând să crească din luna ianuarie 2017 la 1072 RON. Mai greu se face calculul punctajului mediu anual. Această valoare este realizată de către fiecare asigurat și rezultă pe baza următorului calcul:
- Mai întâi, se calculează punctajul lunar ce revine contribuabilului, începând cu prima sa zi în câmpul muncii și până la ultima, urmând fiecare lună a fiecărui an, pentru că la determinarea pensiei trebuie luată în calcul toată perioada de activitate, în conformitate cu legile care sunt în vigoare
- Punctajul lunar va rezulta din împărţirea valorii venitului lunar realizat la a celei aferente salariului mediu brut stabilit pe anul în curs. După determinarea acestei sume, se calculează nivelul punctajui anual, adunând punctajele lunare realizate în anul respectiv, iar apoi împărţind suma la 12. Se procedează în acest fel pentru toți anii de activitate și toate punctajele anuale sunt totalizate.
Suma este împărțită la stagiul de cotizare al contribuabilului, adică la vechimea totală a contribuabilului. Rezultă punctajul mediu anual ce revine fiecărei persoane, adică numărul de puncte pe care pensionarul a reuşit să îl acumuleze pe parcursul anilor săi de activitate. Nu sunt luate în considerare și veniturile neimpozabile care au rezultat din diversele convenţii încheiate cu angajatorii. În calculul pensiilor de stat intră doar salariile câştigate împreună cu sporurile pentru care au fost plătite contribuţiile la fondul de asigurări sociale.