Procedura de telemuncă: elemente specifice, avantaje și dezavantaje
Procedura de telemuncă presupune munca la domiciliu sau lucrul la distanță facilitat de laptop și conexiunea la internet. Această procedură elimină aspecte tradiționale ale activității profesionale precum: ținuta de birou, interacțiunea socială și monitorizarea directă. În funcție de stilul și preferințele fiecăruia, această schimbare poate reprezenta un avantaj major în viața profesională a unui angajat. Trebuie, însă, luate în calcul atât avantajele cât și dezavantajele acestui tip de muncă.
Lucrul de acasă prevede conectarea neîntreruptă la internet, dar și multă flexibilitate și libertate de alegere. Printre avantajele telemuncii se numără:
- Independența și autonomia
- Costurile reduse
- Productivitatea ridicată
- Satisfacția personală și profesională
Independența constă în autodisciplină, automotivare și organizare personalizată a timpului de lucru. În ceea ce privește costurile de benzină sau transport, acestea sunt eliminate, iar cele de îmbrăcăminte sau creșă sunt reduse în mod semnificativ. În plus, productivitatea este ridicată datorită pauzelor dese și mediului confortabil care motivează angajatul și elimină stresul acestuia. În mod similar, satisfacția personală și profesională este produsă de: lipsa întreruperilor care apar la locul de muncă dintr-un birou, șansa de a lua decizii pe cont propriu și lipsa stresului acumulat.
Dezavantajele constau în:
- Izolare
- Risc de depresie
- Deconectare de echipă sau colegi
- Dezechilibru între viața personală și cea profesională
- Lipsă de comunicare directă
Izolarea poate conduce la singurătate numai atunci când nu există viață socială în afara biroului sau timp petrecut cu prieteni sau familie. Pentru a evita însingurarea, unele companii organizează așa-zise petreceri de birou care încurajează socializarea, dar cei care lucrează de acasă au, mai rar, acces la acestea. Telemunca poate induce și ambiția sau dorința de a lucra peste program, ceea ce poate crește stresul și poate duce la apariția depresiei. De aceea, programul de lucru trebuie stabilit cu rigoare.
Procedura de telemuncă poate deconecta pe oricine de colegi. Așadar, este importantă comunicarea constantă sub forma unor discuții amicale pe chat sau telefon. De asemenea, dezechilibrul între viața personală și activitatea profesională poate apărea atunci când setarea unor limite între orele de muncă și problemele personale devine o provocare. Soluția este aceea de consolida limitele și de a le respecta fără excepții.
Izolarea și deconectarea de colegi conduc la o altă problemă: lipsa comunicării directe. Aceasta poate fi combătută cu ajutorul unor platforme de conferință (precum Skype) ce pot fi folosite pentru a păstra legătura cu managerul și alți angajați.
În concluzie, munca la domiciliu este recomandabilă aproape oricărui tip de angajat deoarece avantajele sunt considerabile, iar dezavantajele, aparent, minime.