Principii de investire – fondul de pensii private
Fondul de pensii private este o societate privată care se ocupă de administrarea cotizaţiilor plătite de către participanţi cu scopul de a obţine o pensie suplimentară care se va adăuga la pensia primită de la stat. O asemenea societate funcţionează ca şi un fond de investiţii: contribuţiile care provin de la participanţi sunt investite în instrumente financiare diverse în aşa fel încât să se obţină un profit cât se poate de mare. Diversificarea modalităţilor de investire a contribuţiilor este limitată de legislaţia în vigoare, astfel evitând dependenţa de o anumită formă de investiţie şi garantând că investiţia participantului este în siguranţă.
Fondul de pensii private este deasemenea obligat să facă publică politica sa de investiţii, deci prin accesarea acestor publicaţii puteţi obţine informaţii detailate despre strategia financiară adoptată de către administratorului de fonduri.
Legile în vigoare sunt foarte stricte privind modalităţile şi ponderea investiţiilor făcute de către fondurile de pensii private finanţate din cotizările participanţilor. Sumele care provin din aceste cotizări pot fi investite în următoarele tipuri de instrumente financiare: obligaţiuni; instrumente ale pieţei monetare cum ar fi depozitele la bănci; titluri de participare; titluri de stat emise atât de către Ministerul Finanţelor Publice, cât şi de către alte state al Uniunii Europene; valori mobiliare. Investiţiile într-o singură societate din cuantumul cotizărilor este limitată la doar 5% şi legislaţia limitează şi ponderea investiţiilor în tipurile de instrumente de mai sus: investiţiile făcute de către administratorii de pensii private în instrumente ale pieţei monetare nu pot depăşi 20% din valoarea fondului, iar limita pentru investiţii în valori mobiliare este de 50%. Deasemenea, legislaţia impune limite şi în privinţa investiţiilor făcute în titluri de stat: cel mult 70% din activelor fondurilor pot fi investite în titluri de stat emise de România sau de către alte state membre al UE sau al Spaţiului Economic European. Sunt bine definite şi categoriile de instrumente în care fondurile de pensii nu pot investi: activele care nu pot fi investite în bunuri imobiliare, lucrări de artă şi antichităţi şi instrumente emise de către administratorul de pensii private care face investiţia.
Fondul de pensii private ales de către participant reprezintă aşadar interesele financiare ale acestuia, garantând o pensie suplimentară la bătrâneţe şi siguranţă financiară după pensionare.