Pensia in strainatate

Pensiile romanilor care au lucrat in strainatate

 

Romanii care au muncit legal in strainatate au dreptul sa primeasca pensie de la statul in care au lucrat.

Odata cu intrarea in in Uniunea Europeana, romanii au obtinut dreptul de a primi pensie si in functie de numarul de ani si de cuantumul cotizatiei platite in strainate.

Cei care se afla intr-o astfel de situatie trebuie sa  completeze un formular la Casa Judetana de Pensii de care apartine.

Casa Judetana de Pensii vor sesiza autoritatile din tarile respective si vor demara procedurile legale necesare. Dosarele facute trebuie sa pacurga un traseu lung doarece corespondenta dintre tara de origine si tarile din Europa se face prin posta.

Pensie se calculeaza prin totalizarea perioadelor de cotizare realizate atat pe teritoriul Romaniei, cat si in alt stat european. Conform regulamentelor nr. 1408/71/CEE, 574/72/CEE si CE nr. 888/2004 si 987/2009, cetatenii statelor Uniunii Europene care au lucrat atat pe teritoriul Romaniei, cat si in alta tara membra UE pot primi pensie din ambele parti.

Romanii care beneficiaza in acest moment de pensii europene sunt majoritatea stabiliti in Germania, Austria, Liechtenstein, Islanda si Norvegia si au o pensie medie de 220 dolari.

Exista deasemeni un acord  intre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale.

Acordul permite recunoasterea si totalizarea perioadelor de asigurare realizate in Romania si Israel pentru acordarea pensiei.

Acordul de securitate sociala se aplica legislatiei romane in cazul pensiilor pentru limita de varsta, invaliditate si de urmas, ajutorului de deces si alocatiei de stat pentru copii. La nivelul legislaţiei israeliene, acordul se aplica in ceea ce priveste asigurarea pentru batranete si urmas, asigurarea pentru invaliditate si asigurarea pentru copii si vizeaza persoanele care sunt sau au fost supuse legislaţiei unuia sau ambelor state, precum si membrilor de familie si urmasilor acestora.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close