Pensii private pilonul 2- reglementarile cu privire la pensia privata
Conceptul de “Pensii private pilonul 2” a reprezentat un subiect intens dezbatut in ultimii ani. Unii vad introducerea acestui nou pilon ca pe un pas obligatoriu in redresarea situatiei economico-financiare a fiecarui pensionar, fie el unul actual sau viitor. Pe de alta parte, alte persoane sunt de acord ca cele inscrise in acest pilon stau la baza unui sistem care este sortit pieirii in cazul in care nu va da randamentul dorit in urmatorii ani.
Faptul ca asa numitele Pensii private pilonul 2 mai sunt cunoscute si sub denumirea de pensii private obligatorii i-ar putea face pe romani ceva mai curiosi in legatura cu acest subiect.
Procesul de aderare la o pensie privata obligatorie
Pilonul 2 a fost introdus in mod legal in anul 2008 ca completare la ceva mai cunoscutul Pilon 1. Persoanele care puteau adera la acesta erau toti indivizii cu varsta sub 35 de ani care activasera in campul muncii si aveau cel putin 4 luni de cand erau asigurati in sistemul public de pensii. De asemenea, mai puteau opta pentru aceste pensii si cei care aveau la acea perioada intre 35 si 45 de ani.
Se pare ca decizia de a adera la un asemenea fond nu tinea in totalitate de persoana in cauza, dat fiind faptul ca, daca la finele celor 4 luni nu era inscrisa in niciunul dintre fonduri, avea sa fie distribuita in mod aleatoriu la unul dintre cele existente.
La inceput, contributia obligatorie era de 2%, crescand cu aproximativ 0.5% in fiecare an si ajungand ca la finele anului 2016 sa atinga un procent de 5,1%. La momentul actual, nu mai putin de 6 milioane de romani sunt inscrisi intr-unul dintre fonduri, fiecare cumuland in medie pana acum aproximativ 3 475 de lei.
Suma poate parea una modesta, insa avand in vedere pensiile de stat existente in Romania, este lesne de inteles cum aceste contributii pot ajuta viitorii pensionari sa duca un trai decent.