Pensii pilon 2 – un sistem de pensii sigur şi flexibil
Numărul din ce în ce mai mic al persoanelor active raportat la numărul în creştere rapidă al pensionarilor, adică îmbătrânirea societăţii poate fi considerat un fenomen de nivel mondial, care a atras după sine extinderea sistemelor naţionale de pensii prin includerea a încă două piloane de pensii la pensia de bătrâneţe primită de la stat: sursa de pensii pilon 2, adică sistemul pensiilor administrate de către un fond privat şi pilonul 3, adică sistemul de pensii facultative.
Fondurile de pensii pilon 2 sunt administrate de societăţi private, iar sumele contribuţiilor sunt investite de către aceste societăţi şi garantând o pensie suplimentară minimă participantului.
Sistemul pensiilor private funcţionează conform reglementărilor stipulate prin Legea nr. 411 din 2004, conform căreia orice angajat cu vârsta între 18 şi 35 ani este obligat să participe la o schemă de pensie privată, adică să adere la un fond de pensii administrat privat prin semnarea unui act individual de aderare, iar pentru cei cu vârsta peste 35 de ani aderarea este opţională. Contribuţia individuală de asigurări sociale reprezintă 10,5% din salariul brut al angajatului, iar contribuţiile de pensie privată sunt virate din această contribuţieCAS, reprezentând 3,5% din această cotă. Aşadar, angajatul nu va trebui să efectueze nici o plată suplimentară pentru a beneficia mai târziu de o pensie suplimentară. Angajatorii sunt obligaţi să efectueze viramentul contribuţiilor de asigurări sociale lunar, conform datelor furnizate în declaraţiile lunare transmise către Casa Naţională de Pensii. Neachitarea acestor contribuţii este sancţionată cu majorări de întârziere, în cazuri grave chiar şi cu executare silită, conform prevederilor legii.
Fondurile de pensii pilon 2 oferă nu numai siguranţa financiară a anilor de bătrâneţe, ci şi flexibilitate în perioada de cotizare: drepturile acumulate din cotizările lunare pot fi transferate nu numai către un alt fond de pensii din România, ci şi în alte ţări în cazul în care beneficiarul are domiciliul stabilit în străinătate.