Aspecte importante privind beneficiarii de pensii militare – 2011
Pentru persoanele care beneficiază de pensii militare, 2011 a adus o serie de noutăți privind integrarea acestora în sistemul unitar de pensii publice. Ideea de integrare presupune stabilirea de drepturi și obligații egale pentru toți beneficiarii de pensii, indiferent de domeniul de activitate, inclusiv cei care au fost catalogați până acum drept beneficiari de pensii speciale. Noutatea constă în modalitatea de plată a contribuției de asigurări sociale. Până în momentul aplicării legii, contribuția achitată la stat de către personalul angajat al MApN era de 5%. Odată cu aplicarea noii Legi a pensiilor, se produce o aliniere în ceea ce privește aceste contribuții, astfel că și angajații Ministerului Apărării Naționale vor contribui cu 10.5% din venitul câștigat, atât cât reprezintă și valoarea contribuțiilor celorlalte categorii de persoane. În acest context, pentru a evita diminuarea veniturilor salariale ce ar fi rezultat din modificarea contribuției individuale, a fost necesară majorarea veniturilor cu 5,5%.
Pentru beneficiarii de pensii militare, 2011 a fost un an important din punctul de vedere al schimbărilor în domeniul pensiei de stat, cu o serie de Ordonanțe și Hotărâri de Guvern menite să reglementeze punctele esențiale ale noii legi. O altă noutate pentru această categorie o reprezintă procesul de aderare la fondurile Pilonului II. Acesta începe luna mai 2012 și va continua până în iunie 2012, fiind obligatoriu pentru cadrele militare încă active, soldații voluntari și angajații cu statut special din cadrul MApN și administrației penitenciarelor, care au vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Hotărârea este menită să susțină sistemul pensiilor de stat prin aderarea la un Fond de Pensii Private. Contribuțiile individuale se vor acumula în contul fiecărui participant și vor putea fi încasate în momentul ieșirii la pensie. Avantajul esențial este acela că pensionarii vor beneficia de o pensie privată suplimentară fără a plăti nimic în plus, deoarece este vorba doar de redirecționarea contribuției de 3,5% din venitul brut, care era deja parte din contribuția la CAS.
Pentru beneficiarii de pensii militare, 2011 și 2012 sunt ani care au modificat esențial viitorul în ceea ce privește statutul pensionarului.