Pensia sociala

Pensie socială – Cine e eligibil și ce altceva ar trebui să știi?

Prin sistemul de pensie socială, se încearcă ajutorarea acelor persoane care se află în situaţia dificilă de a nu se putea întreţine cu pensia pe care o primesc de la stat. Multe persoane şi familii din România se află în această situaţie, ponderea fiind atât de mare încât i-a obligat pe funcţionarii statului să ia măsuri în această privinţă. Această pensie socială poate reprezenta un ajutor financiar însemnat în cazul familiilor cu venituri mici, unde asigurarea zilei de mâine reprezintă un efort susţinut şi frustrant.

Cine poate beneficia de pensie socială?

Beneficiază de pensia socială minimă garantată de către Stat toţi acei oameni care sunt membrii ai sistemului de pensii publice din România şi care au domiciliul pe teritoriul ţării. Altă condiţie necesară pentru a putea beneficia de o pensie socială este ca nivelul cuantumului de pensie pe care îl obţine o persoană să fie sub nivelul pensiei minime garantate de la Stat. Asta înseamnă că persoana în cauză primeşte o pensie sub 400 de lei pe lună, ceea ce este incredibil de puţin chiar şi pentru un locuitor al unei zone rurale.

Detalii privind pensiile sociale

Pensia socială a fost instituită în luna aprilie a lui 2009, aceasta fiind în conformitate cu prevederile ordonanţei de urgenţă nr. 6 din 2009. În acel an, nivelul pensiei sociale minime garantate de stat a fost stabilit iniţial la 300 de lei. Acesta a mai crescut în luna Octombrie 2009, când a crescut cu 50 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2015, aceasta a crescut iarăşi, ajungând la suma actuală de 400 de lei.

Pensia socială minimă garantată este evidenţiată în cuponul de pensii al persoanelor care beneficiază de ea. Pentru cei care beneficiază de pensie de urmaş (care se acordă în cazul unui deces în familie), pensia socială minimă garantată se va oferi fiecărui membru de familie supravieţuitor în parte.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close