Pensia de Urmas

Pensie de urmaş – Detalii esențiale

O pensie de urmaş se oferă acelor copiii sau soţi supravieţuitori care nu au o formă de venit stabil, şi unde persoana decedată era singura care aducea o contribuţie financiară în casă. Nu puţine sunt cazurile de familii în care doar un singur membru asigură venitul în fiecare lună. Aceasta este o realitate tristă, dar care nu poate fi ignorată. Uneori se întâmplă ca persoana în cauză să decedeze din varii motive tragice, precum boli sau accidente. În astfel de cazuri, acea familie rămâne fără un venit sigur.

Pentru a împiedica haosul pe care o astfel de situaţie l-ar provoca, precum şi efectele nefaste ale acestuia, s-a decis ca în astfel de cazuri să se ofere o pensie de urmaş pentru copiii sau soţul supravieţuitor al familiei respective. Aceasta reprezintă astfel o soluţie temporară, care oferă un echilibru în familiile greu încercate de soartă.

Care sunt condiţiile necesare pentru a primii pensia de urmaş?

Pentru a primii pensia de urmaş este necesar ca beneficiarii să îndeplinească anumite condiţii. Acest fapt este comun şi cu celelalte tipuri de pensii, precum cea pentru limita de vârstă şi cea pentru boală sau handicap. Au dreptul la pensia de urmaş copiii cu vârsta până în 16 ani, care aleg să-şi continue studiile într-o formă de învăţământ organizat, care şi-au pierdut un părinte în timpul în care încă erau la studiu.

În cazul soţilor supravieţuitori, aceştia pot beneficia de pensia de urmaş dacă durata căsniciei a fost de cel puţin 15 ani; indiferent de vârsta dacă este invalid de gradul I sau II şi durata căsniciei a fost de cel puţin 1 an; indiferent de vârstă sau durata căsniciei dacă decesul soţul susţinător a fost urmarea unei boli profesionale sau a unui accident de muncă, iar soţul supravieţuitor realizează venituri mai mici de 35% din câştigul salarial lunar brut.

Cum pot cei interesaţi să afle mai multe despre acest subiect?

Site-ul oficial al Casei Naţionale de Pensii Publice oferă multe informaţii utile în acest sens. De asemenea, se poate vizita şi site-ul Monitorului Oficial pentru mai multe detalii şi o analiză a Legii Pensiilor actualizată la zi.

 

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close