Pensie de invaliditate, ajutorul pentru persoanele cu diferite grade de handicap
In conformitate cu legea pensiilor 263/2010, pot benficia de pensia de invaliditate doar acele persoane care si-au pierdut cel putin jumatate din capacitea de munca din cauza unor conditii clare specificate in lege.
Astfel, cei care au ramas invalizi din cauza urmatorilor factori, au dreptul la o pensie de invaliditate, indiferent de grad :
*Cei care au avut accidente de munca si/sau boli profesionale;
*Cei care sufera de schizofrenie ,SIDA si neoplazii;
*In cazuri speciale, bolile obisnuite si accidentele care nu au o legatura directa cu locul de munca.
Gradul de invaliditate este impartit in urmatorele categorii:
*Invaliditate de gradul I, cel mai sever grad, insemnand pirederea completa a capacitatii de munca si ingrijire.
*Invaliditate de gradul II, persoana in cauza pastrandu-si capacitatea de autoingrijire dar nu si cea de a munci.
*Invaliditate de gradul III, inseamna pierderea a cel putin jumatate din abilitatea de a munci, putandu-se totusi presta o activitate profesionala.
Incadrarea in oricare din gradele de invaliditate de mai sus se face in urma unei expertize medicale. Acesta se realizeaza in urma unei cereri adresate organelor abilitate, impreuna cu orice documente considerate necesare.
Pe langa situatiile enumerate deja, de o pensie de invaliditate pot beneficia si persoanele care s-au accidentat in urmatoarele situatii:
* In timpul serviciului militar .
*Urmare directa a bolilor profesionale sau a accidentelor avute loc in timpul stagiului de practica.
*Daca persoana in cauza a participat la revolutia din decembrie 1989 sau evenimente legate de aceasta.
De o pensie de invaliditate pot beneficia si cei care au ramas invalizi din cauze independente de locul de munca dar care au indeplinit un stagiu de cotizare. Pentru detalii si lista completa a stagiilor de cotizare vezii legea pensiilor 263/2010.
In plus, pensionarii de invaliditate de gradul I au dreptul, pe langa pensie, si la o indemnizatie pentru insotitor. Valoarea acestei indemnizatii este fixa si reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie.
Pentru a evita orice tentativa de frauda, toate persoanele care beneficiaza de o pensie de invalidiate trebuie sa se supuna unui control medical periodic, odata la la 1-3 ani. Prevedere importanta avand in vedere ca doar in anul 2010, in urma controalelor efectuate, s-au descoperit cateva mii de „bolnavi inchipuiti”, conducand la economii de cateva milioane de euro anual. Asadar, mare atentie! Exceptie de la controalele periodice sunt:
* Afectiunile care au vatamat iremediabil abilitatea de a munci.
*Situatia in care s-a implinit varsta legala de a iesi la pensie.
Veniturile din pensia de invaliditate de grad I si II nu se pot insuma cu alte venituri obtinute din prestarea unei activitate profesionale. Exceptia de la acesta prevedere o fac pensionarii de invaliditate grad III.
In final, valorea pensiei de invaliditate este corelata direct cu gradul de invaliditate. Astfel valoarea unui punct de pensie se inmulteste cu un punctaj acordat in decizia de pensionare:
*Pentru gradul I se acorda 0,7 puncte.
*Pentru gradul II se acorda 0,55 puncte
*Pentru gradul III se acorda 0,35 puncte.
In cazul in care se iese la pensie pentru limita de varsta, iar in urma calcularii acesteia valoarea este mai mica decat pensia de invaliditate, se va pastra in plata aceasta din urma. In orice caz, indemnizatia pentru insotitor este mentinuta chiar si daca se acorda pensia pentru limita de varsta.