
Pensia socială (necontributivă) este un element valoros și strategic al pachetului minim de asigurări sociale care sprijină protecţia socială a persoanelor vulnerabile. Pensiile sociale sunt o modalitate eficientă de reducere a sărăciei în rândul persoanelor în vârstă.
Numărul bătrânilor săraci de la noi din țară este din păcate foarte mare, iar pensiile sociale sunt un instrument politic subutilizat pentru a face lucrurile mai echitabile, deși rolul lor este vital.
Majoritatea schemelor existente și în alte țări sunt finanțate integral la nivel național, dar o acoperire mai completă ar putea fi realizată cu o combinație de finanțare națională și finanțare provenită din donații. E nevoie doar de voință politică și de responsabilitate puternică față de comunitate pentru ca resursele să fie bine utilizate și furnizate eficient.
Este pensia socială o modalitate eficientă de atenuare a sărăciei în rândul persoanelor în vârstă din România? Ce aspecte trebuie luate în considerare în formularea politicii de pensii?
Pensiile sociale reprezintă transferuri de numerar cu o legătură mică sau chiar inexistentă cu contribuțiile anterioare sau cu istoricul de muncă; ele sunt utilizate în multe țări, inclusive la noi, pentru a oferi sprijin persoanelor în vârstă. Pensiile sociale vin în întâmpinarea acoperirii relative scăzute de către schemele contributive și pot fi eficiente, chiar dacă nu au un impact major asupra ratelor generale de sărăcie; bine direcționate, ele pot fi cel puțin niște ”plase de siguranță” pentru cei săraci.
Există încă multe aspecte legate de domeniul pensiilor sociale care necesită cercetare, pentru a găsi soluții mai bune. Acestea includ costurile administrative, aranjamentele instituționale optime, factorii determinanți ai ratelor de preluare și relațiile cu/ impactul asupra schemelor contributive. De asemenea, sunt necesare mai multe cercetări privind sărăcia relativă a persoanelor în vârstă, relația dintre venit și longevitate și alocarea resurselor în gospodăriile multigeneraționale etc.
Banca Mondială a făcut un studiu la nivelul țărilor sărace sau în curs de dezvoltare, în care analizează experiența globală cu pensiile sociale, din care am putea învăța, cu siguranță, unele lucruri.