Pensia națională
De ce este importantă pensia națională pentru persoanele aflate în străinătate?
În ultimii ani tot mai multe persoane aleg să se stabilească în străinătate, însă doresc să știe ce se va întâmpla cu pensia națională pe care ar fi primit-o în țară. În primul rând, oricine dorește să plece din Romania și să se pensioneze în orice altă țară, trebuie să înțeleagă că pensia națională se poate încă păstra, însă depinde foarte mult de nivelul de contribuție a persoanei înainte de a fi plecat.
Care este diferența dintre pensia națională și cea comunitară?
Deoarece există multe situații în care o persoană a realizat venituri atât în țară cât și în străinătate, și a contribuit la sistemul de asigurări sociale dintr-o țară sau mai multe, aceasta are opțiunea de a cere recalcularea pensiei pe care ar urma să o primească. În acest fel, se calculează în primul rând pensia națională. Aceasta reprezintă pensia pe care individul ar primi-o în țară în funcție de stagiul de cotizație. Apoi se calculează pensia comunitară. Aceasta reprezintă o medie a perioadelor în care persoana a contribuit la sistemul asigurărilor sociale din alte state. În cazul acesteia din urmă, calcularea s-ar putea să dureze ceva mai mult, deoarece trebuie să se țină cont atât de legislațiile fiecărei țări cât și de perioada contribuțiilor din țară.
Cum se alege între pensia națională și cea comunitară?
Atunci când se calculează pensia națională și cea comunitară, beneficiarul o poate alege pe cea mai avantajoasă. Desigur, există și în acest caz anumite lucruri de care trebuie să se țină cont. Spre exemplu, pensia comunitară, spre deosebire de cea națională, ar putea dura mai mult până să fie plătită, din cauza diferențelor între legislațiile naționale. În plus, orice majorare a pensiei comunitare ar putea să fie aplicată mai greu, ca urmare a diferențelor dintre sistemele de calcul al pensiilor din diferite țări.