Informatii utile

Modificări legea pensiilor – noutăţile anului 2016

Dacă e sa vorbim de modificări, legea pensiilor este mai mereu supusă la astfel de proceduri în fiecare an. Ceea ce însă, doar în anumite momente, ar putea fi considerat un motiv de îngrijorare. De fapt, cu excepţia măsurilor de austeritate privind tăierea pensiilor, majoritatea modificărilor la legea pensiilor sunt de bun augur pentru cetăţeni. Un sistem modern şi bine pus la punct de pensii este mereu într-o continuă schimbare.

Această stare a lucrurilor este cea mai bună, deoarece astfel legislaţia poate răspunde mult mai bine cerinţelor socio-economice ale populaţiei. În România există numeroase persoane care fac parte din sistemul de pensii al Statului, sau care au aderat la un sistem de pensii administrat în mod privat. În aceste categorii intră  nu doar bătrânii pensionari, ci şi beneficiarii pensiilor speciale (de boală sau handicap, sociale, alimentare, etc.)

Modificări legea pensiilor pe anul 2016

Cele mai însemnate modificări le-a suferit legea nr. 263/2010. Astfel, prin noua lege 142 au fost modificate trei dintre articolele acesteia (6, 60 şi 65), privind aderarea la sistemul de pensii a notarilor, avocaţilor şi a personalului clerical (care acum pot adera la acest sistem dacă fac o cerere expresă în acest sens), clarificarea modului de calcul al fracţiunilor de an în cazul reducerii pentru vârsta de pensionare şi, în final, modificarea modului de calcul al pensiilor anticipate parţial (prin înlocuirea procentajului fix cu procente diferenţiate).

Cum putem să fim la curent cu modificările din cadrul legii pensiilor?

Site-ul Monitorului Oficial stă la dispoziţia tuturor acelor pensionari care doresc să fie la curent cu ultimele noutăţi privind legea pensiilor. Acesta este uşor de găsit (doar tastaţi cuvintele „monitorul oficial” în motorul de căutare preferat), accesat şi navigat, şi prezintă informaţia la zi privind pensiile şi modificările din cadrul legii pensiilor. Pentru cei care doresc mai multe informaţii privind modul de funcţionare al sistemului de pensii al statului, o vizită a site-ului oficial al Casei Naţionale de Pensii Publice se poate dovedi de un real folos.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close