Ministerul muncii – legea pensiilor şi importanţa ei
Pentru ministerul muncii, legea pensiilor este un obiectiv foarte important. Având în vedere numărul mare de persoane în vârstă din România (fenomen datorat în mare parte scăderii natalităţii şi a exodului forţei de muncă tinere spre alte din sau din afara Uniunii Europene), precum şi numărul destul de însemnat de beneficiari ai pensiilor speciale (de boală, handicap, alimentare, sociale sau de urmaş), este de la sine înţeles că ţara are nevoie de un sistem de pensii cât mai bine pus la punct pentru a răspunde atât cerinţelor sociale, cât şi a celor economice.
Statul este dator să asigure pensie persoanelor care corespund cerinţelor prevăzute în lege, deoarece aceste persoane au cotizat la sistemul de Stat, tocmai pentru a se bucura de privilegiile socio-economice care decurg din aderarea la sistemul de pensii. Nu se poate vorbi de o ţară la standardele europene fără un sistem de pensii bine gândit. Aşa cum am spus, pentru ministerul muncii, legea pensiilor este de o importanţă capitală.
Care sunt cerinţele pentru a putea beneficia de o pensie atunci când părăsim piaţa muncii?
Pentru a putea beneficia de o pensie, persoană în cauză va trebui în primul rând să atingă vârsta minimă de pensionare. Aceasta este diferită în funcţie de sexul persoanei (63 de ani la femei şi 65 de ani la bărbaţi), cât şi a funcţiei exercitate în anii de muncă (cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, de exemplu, vor ieşi la pensie înaintea persoanelor care au activat în cadrul civil). A doua cerinţă este ca aceştia să aibă un stagiu de cotizare acceptabil, fie minim (15 ani) sau complet (35 de ani). Persoanele care au un stagiu de cotizare de 43 sau mai mulţi ani, pot beneficia de pensii anticipate.
Care sunt noutăţile privind legea pensiilor pe anul 2016?
În acest an, au avut loc modificări la legea nr. 263/2010 (articolele 6, 60 şi 65), legea nr 155, şi legea 172. Pentru mai multe informaţii se poate vizita site-ul Monitorului Oficial.