Informatii utile

Legea pensionării polițiștilor– considerente generale pe înțelesul tuturor

Legea pensionării polițiștilor este de fapt una și aceeași cu Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, în funcție de prevederile căreia care se acordă pensile începând cu 1 ianuarie 2016.

Polițiștii pot primi următoarele categorii de pensii: pensia de serviciu, pensia de invaliditate sau pensia de urmaş. În acest articol, vom detalia prima categorie.

Pensia de serviciu

Pensia de serviciu se poate acorda pentru limită de vârstă, anticipat sau anticipat parțial.

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, polițiștii care ajung la vârsta standard de pensionare (60 de ani) trebuie să aibă o vechime minimă de 25 de ani, iar cel puțin 15 ani trebuie să reprezintevechime în serviciu.

De pensie anticipată pot beneficia cei care au vechime de 25 de ani, dintre care cel puțin 15 ani reprezintă vechimeîn serviciu șide asemenea dacăau mai puțin de 5 ani până la atingerea vârstei standard de pensionare și se încadrează în următoarele situații:

  • au încetat raporturile de serviciu sau au fost trecuți în rezervă ca urmare a reducerii unor funcții prin reorganizarea unităților
  • au încetat raporturile de serviciu sau au fost trecuți în rezervă/ în retragere ca urmare a faptului că au fost declarați inapți sau apți limitat de către comisia de expertiză medicală.

Diminuarea cu 5 ani a vârstei standard de pensionare nu se cumulează cu nicio alta reducere prevăzută de lege sau de alte acte normative.

Pensia de serviciu anticipată parțial

Cât despre pensia de serviciu anticipată parțial, legea pensionării polițiștilor spune că pot beneficia de ea polițiștii care au o vechime efectivă de cel puțin 20 de ani, dintre care minim 10 ani reprezintă vechime în serviciu și care se află în urmatoarele situații:

  • au încetat raporturile de serviciu ori au fost trecuți în rezervăpe motiv de diverse nevoi instituționale (reorganizare etc.)

au încetat raporturile de serviciu sau au fost trecuți în rezervă/ în retragere ca urmare a faptului că au fost declarați inapți sau apți limitat de către comisia de expertiză medicală.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close