Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2011 si importanta sa
Potivit normelor in vigoare, Romania are trei bugete: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale. Toate cele trei se reunesc intr-un buget general consolidat. Fiecare este foarte important pentru functionarea statului si inlesnirea traiului populatiei. In continuare voi vorbi despre bugetul asigurarilor sociale si a legii in baza caruia functioneaza.
Pentru fiecare an in parte, Parlamentul Romaniei este obligat sa adopte o lege prin care sa prevada alocarile de fonduri pentru fiecare din bugetele mai sus mentionate.
Bugetul asigurarilor sociale de stat a fost aprobat la finalul anului trecut, odata cu adoptarea legii 287/2010. Bugetul trebuie sa fie foarte bine pus la punct, deoarece nu mai sunt permise decat 2 rectificari bugetare pe an, nici una pana in luna iunie a anului in care se aplica.
In aceasta lege sunt prevazute cotele de contributie ale angajatului si ale angajatorului la fondurile de somaj, de asigurari sociale si alte sume care se aloca din buget. Pentru exemplificare, in categoria din urma, se incadreaza ajutorul de deces.
Mult mai important, in bugetul de asigurari sociale de stat sunt incluse pensiile. Valoarea unui punct de pensie, suma totala alocata pensiilor, indiferent de tipul lor, asistenta sociala si altele, sunt specficate clar pe categorii si subcategorii. Astfel, legea spune ca pentru anul 2011 valoarea unui punct de pensie sa ramana neschimbata, 732,8 RON. Valoarea tuturor pensiilor aflate in plata in 2011 se ridica, potrivit estimarilor, la 46,2 miliarde RON. Pentru atingerea acestei sume s-a avut in vedere numarul de pensionari existenti in sistemul Casei Nationale de Pensii (aproximativ 4,8 milioane). Lor li se adauga alte cateva zeci de mii de pensionari din sistemele speciale de pensie ale Ministerului Apararii, Internelor si SRI. Poate ca merita sa observam ca pensia medie este de 1755 RON in cadrul structurilor speciale, fata de 749 RON media in sistemul Casei de Pensii. Tot aici se mentioneaza pastrarea pensiei minime garantate, in cuantum de 350 RON.
De asemenea, nivelul contributiilor pentru sanatate au ramas neschimbate fata de 2010, spre deosebire de contributia pentru somaj care a scazut la 0,5%, contributie datorata atat de angajat cat si de angajator. Merita sa amintim aici si ca ajutorul de deces, mentionat deja, va fi in valoare de 2022 RON, sau jumatate din aceasta suma, pentru persoanele decedate apropiate asiguratului.
Toate calculele si prognozele pe care se bazeaza bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011, au ca premisa un salariu mediu brut de 2022 RON, comparativ cu 1910 RON. Autoritatile spera si ca numarul de someri sa fie mai mic cu cel putin 10000 de persoane, ajungandu-se la aproximativ 710000 de someri inregistrati.
In plus, se mizeaza si pe iesirea Romaniei din criza financiara, care ar trebui sa dea o mana de ajutor economiei.
Pana in prezent, bugetul pare sa faca fata realitatii economice din tara, ajutat fiind si de o usoara crestere a economiei din primul trimestru de 0,7% din PIB. Dar nu trebuie pierdut din vedere faptul ca abia acum vine raportarea semestriala si abia atunci vom afla cu certitudine daca bugetul asigurarilor sociale de stat va suferi vreo rectificare.