Importanța pe care o are grupa de muncă pentru dovada vechimii
Grupa de muncă în care se încadrează diferite locuri de muncă joacă un rol foarte important pentru condițiile de acordare a pensiei, și pentru tipul de pensie de care se poate bucura persoana respectivă.
Pentru a putea încadra o anumită activitate desfășurată de o persoană într-o anume grupă de muncă trebuie să se analizeze condițiile specifice în care se desfășoară acel tip de muncă, în raport cu o perioadă specifică din programul de lucru. Încadrarea unei anumite profesii într-o anumită grupă de muncă se face în funcție de atribuțiile efective ale meseriei și de mediul în care lucrează fiecare angajat în parte.
De pildă, existența condițiilor deosebite de lucru cu noxe trebuie să reiasă din determinările de noxe, realizate de către organele competente ale Ministerului Sănătății, sau de laboratoarele de specialitate ale unităților respective. De asemenea, astfel de determinări trebuie să fie confirmate de către inspectorii pentru protecția muncii. Încadrarea în grupa de muncă este strâns legată de timpul efectiv alocat muncii respective. Singura condiție este ca pentru grupa I angajații să lucreze cel puțin 50%, iar pentru grupa II, cel puțin 70% din program.
În orice caz, indiferent dacă este vorba de grupa I sau II, dovada vechimii în muncă se face pe baza carnetului de muncă, dacă acesta respectă prevederile Decretului nr. 92/1976. Iar adeverințele menite să ateste faptul că o anumită persoană a fost încadrată în grupa de muncă I sau II trebuie eliberate potrivit legislației în vigoare. Astfel, acestea trebuie să urmeze modelul care este prevăzut în anexa nr. 14 la Legea nr. 263/2010, aprobate prin HG nr. 257/2011, dar numai pe baza documentelor care pot fi verificate și care se regăsesc fie în evidențele angajatorilor, fie în cele ale firmelor care dețin în mod legal arhive.