Pensia Privata

Fondurile de pensii private – sprijin şi siguranţă financiară după pensionare

Schimbările din structura socială a României au făcut necesară extinderea bazelor sistemului de pensii prin adăugarea unui sistem bazat pe fondurile de pensii private, deoarece numărul pensionarilor este în creştere continuă, pe când numărul persoanelor care contribuie la sistemul de asigurări sociale prezintă o tendinţă decrescătoare. Reforma sistemului de pensii a început în anii 1990 şi ca rezultat a apărut sistemul bazat pe 3 piloane: pensiei publice de stat i s-a alăturat pilonul 2 şi 3, adică pensiile private obligatorii şi pensiile private facultative.

Pilonul 2 este sursa suplimentară de pensie obligatorie pentru orice angajat din România care a împlinit 35 de ani. Aderarea la fondurile de pensii obligatorii nu implică costuri suplimentare pentru angajaţi, deoarece această contribuţie se face prin redirecţionarea unui procent de 2% din valoarea contribuţiilor obligatorii la asigurările sociale, plătite după fiecare angajat de către angajator. Angajatul are doar un singur lucru de făcut: trebuie să aleagă cu grijă un administrator de fonduri şi să adereze. Sumele transferate către aceste fonduri obligatorii private vor fi investite de către administratorul de fonduri în aşa fel încât valoarea fondului să evolueze.

Pilonul 3 de pensii este sistemul pensiilor private facultative la care un angajat poate să participe dacă doreşte, prin contribuţii lunare facultative, valoarea cărora însă nu poate depăşi 15% din salarul lunar brut. Atunci când angajatul ajunge la vârsta de pensionare, în cazul în care persoana respectivă a plătit cel puţin 90 de contribuţii lunare, pensiei primite de la stat şi celui primit de la administratorul fondului de pensii private obligatorii i se va adăga pensia privată facultativă primită de la administratorul de fonduri de pensii private.

Siguranţa financiară este una dintre cele mai importante aspecte ale vieţii noastre de zi cu zi şi devine din ce în ce mai importantă cu apropierea vârstei de pensionare. Dacă alegeţi cu grijă administratorul fondului de pensie privată obligatorie, profitul generat în urma investirii sumelor virate vă va oferi un venit suplimentar binevenit, iar veniturile din fondurile de pensii private facultative deasemenea reprezintă un factor important în stabilitatea financiară pentru o bătrâneţe lipsită de griji băneşti.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close