Tipuri de fonduri private de pensii si necesitatea fiecaruia
Potrivit noii legi privind sistemul de pensii private din Romania, exista doua tipuri de fonduri private de pensii: obligatorii si facultative.
Pensiile obligatorii sunt destinate persoanelor angajate cu varsta de pana in 35 de ani. Si persoanele cu varsta intre 35 si 45 de ani pot adera la un fond de pensii private, insa nu sunt obligate prin lege sa o faca. Contributia pentru acest fond va fi dedusa din contributia generala la fondul de pensii de stat.
In plus, persoanele cu varsta de pana la 52,5 ani pot adera la un fond de pensii facultative. Pensia de care se vor bucura cei ce adera la fondul de pensii private depinde de contributia la acest fond, care nu poate fi mai mare de 15% din venitul lunar brut, si de oferta administratorului fondului de pensie.
Cele doua tipuri de pensii private au fost introduse cu scopul de a suplimenta veniturile pensionarilor. Avand in vedere faptul ca pensia de stat este, fara indoiala, prea mica pentru a putea oferi un trai decent, pensia privata ar putea constitui o solutie la aceasta problema.
Cu toate acestea, nici pensia privata obligatorie nu aduce o imbunatatire considerabila a situatiei pensionarilor, mai ales pentru persoanele de peste 35 de ani, care nu vor avea timpul necesar de a acumula o suma satisfacatoare pana la pensie. Astfel, s-a propus introducerea unor fonduri private de pensii facultative.
Daca o persoana de pana in 35 de ani adera atat la un fond de pensii obligatoriu cat si la unul facultativ, dupa atingerea varstei de pensionare, veniturile sale vor veni din trei directii: pensia de stat, cea privata obligatorie, si cea facultativa.
Pentru a se bucura de un venit satisfacator, persoanele trebuie sa aleaga cu grija administratorul de fonduri private de pensii, sa studieze oferta, sa ia in calcul comisionul pe care il va plati acestuia, si nu in ultimul rand, sa se hotarasca asupra nivelului contributiei lunare la fond.