Informatii utile

Fondul de garantare al pensiilor

Cât de sigură este pensia ta privată?

Dacă îți faci griji că fondul de pensii private ar putea da faliment și că s-ar putea să nu primești o pensie pentru contribuțiile tale de-a lungul timpului, e bine să știi că există Fondul de garantare a pensiilor. Acesta are rolul de a acoperi pierderile rezultate din incapacitatea administratorilor de fonduri de pensii de a asigura plata drepturilor participanților.

Acest fond de garantare nu va acoperi acele pierderi rezultate în urma investițiilor. Cu alte cuvinte, nu se poate vorbi de asigurarea unui anumit randament, astfel încât, uneori, este posibil ca puterea de cumpărare a banilor să scadă, ceea ce înseamnă că fondul respectiv a generat un randament redus față de rata inflației la un moment dat.

Există însă un randament minim, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care se aplică atât în cazul pensiilor obligatorii, cât și al celor facultative. În felul acesta, se urmărește performanța unui fond de pensii, iar dacă aceasta scade sub pragul randamentului minim impus de lege, timp de 4 trimestre consecutiv, fondul respectiv va fi desființat, iar participanții se vor putea orienta către oricare alt fond de pensii.

Sistemul de pensii private nu este deloc fragil și are multe elemente de siguranță, pe lângă Fondul de garantare a pensiilor. În primul rând acesta este reglementat și supravegheat cu strictețe, bazându-se pe bune practici internaționale. Banii contribuabililor din fondurile de pensii private nu sunt amestecați cu activele societăților de administrare, ca în cazul celorlalte piețe financiare (bancare, fonduri de investiții, asigurări). În plus, legislația prevede că falimentul nu este posibil în cazul fondurilor de pensii private. Dacă apar probleme, există o procedură de administrare specială, iar fondul poate fi transferat către administratori care au rezultate bune.

Tot legea prevede că fondurile de pensii private nu au voie să investească în active periculoase, cum ar fi plasamentele în piața imobiliară.

Participanții la un fond privat de pensie trebuie să cunoască activitatea fondului respectiv, iar dacă nu sunt mulțumiți, au dreptul să se transfere la un alt fond.

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close