Informatii utileTelemuncă

Este sau ar trebui să fie telemunca obligatorie?

Telemunca obligatorie nu este un concept chiar nou, însă pe marginea lui s-a dezbătut foarte mult, odată cu începutul pandemiei de coronavirus.

Realitatea prezentă arată că durata medie de viață a crescut cu mai mult decât vârsta medie de pensionare. Majoritatea persoanelor pensionate își păstrează destul de mult capacitatea de muncă, motiv pentru care își și doresc din ce în ce mai mult să rămână active profesional.  Această atitudine poate fi binevenită și în viitor, dat fiind faptul că tinerii, în general, își amână tot mai mult intrarea în câmpul muncii, ceea ce va duce la dificultăți în plata pensiilor. Oamenii de știință din multe țări caută modalități de a crește gradul de angajare a seniorilor în forța de muncă. Una dintre soluții este munca la distanță.

Munca la distanță este, fără doar și poate, un subiect de actualitate. Însă dincolo de necesitatea ei în contexte deosebite precum pandemia, munca la distanță poate oferi, de asemenea, condiții de lucru mai bune pentru persoanele cu anumite probleme, precum și pentru pensionarii care doresc să mai lucreze, într-o formă sau alta.

Telemunca a fost una dintre măsurile decise la nivel mondial pentru a combate răspândirea coronavirusului, la fel ca și închiderea obligatorie a anumitor afaceri (de exemplu, restaurantele). Acest lucru înseamnă însă că munca la distanță a devenit obligatorie? Răspunsul depinde dacă compania face sau nu parte din sectoarele cruciale și serviciile esențiale.

Telemunca nu este obligatorie nici în companii din sectoarele cruciale și nici în serviciile esenţiale.

Ministerul Muncii a decis însă, în 2020, ca telemunca să fie obligatorie în companiile neesențiale, pe durata stării de alertă și a atenționat angajatorii că, acolo unde nu este posibil să fie pusă în practică, aceștia trebuie să decaleze programul de lucru pentru a asigura distanțarea necesară în rândul angajaților, precum și măsurile de igienă corespunzătoare.

Prin urmare, mulți angajatori au dispus munca la domiciliu în regim de telemuncă obligatorie, acolo unde specificul activității a permis acest lucru. această măsură fiind reglementată prin Legea telemuncii nr. 81/ 2018.

Este de așteptat ca munca la distanță să continue să fie practicată, mai mult sau mai puțin, depinde de sectorul de activitate, chiar și după încetarea pandemiei, datorită faptului că, între timp, s-au comfirmat și alte avantaje pe care le are: economii la bugetul companiei, productivitatea angajaților etc.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close