Despre Legea Pensiilor – Câteva Informaţii Utile
Multe lucruri pot fi spuse despre legea pensiilor. Legat de acest subiect există deseori ceva nou sau de actualitate. Legea pensiilor există pentru a reglementa acest aspect care este deopotrivă de o reală importanţă atât în domeniul economic, cât şi în cel al asigurărilor sociale oferite de către Stat.
O ţară care vrea să fie recunoscută ca fiind la standardele moderne trebuie să aibă un sistem de pensii foarte bine pus la punct. Deşi chiar şi cel mai bun sistem de pensii are hibele lui, ajungându-se la erori sau inechităţi în ceea ce priveşte distribuţia pensiilor, acestea sunt întotdeauna excepţiile într-un sistem bine pus la punct, şi nu regula.
Despre legea pensiilor – vârsta minimă de pensionare, stagiile de cotizare, pensionarea anticipată
Aşa cum era de aşteptat, nu oricine este eligibil pentru o pensionare. În afara pensiilor speciale (de handicap, sociale, de urmaş, etc.), pensiile obişnuite se oferă acelor persoane care au activat pe piaţa muncii în anii în care puteau întreprinde o activitate care le aducea un venit. Pentru a putea beneficia de o pensie, o persoană trebuie mai întâi să atingă vârsta minimă de pensionare. Aceasta este de 65 de ani la bărbaţi, şi 63 de ani la femei, conform prevederilor actuale ale legii pensiilor.
Dar acest lucru nu este suficient. Pentru a putea beneficia de o pensie, persoana în cauză va trebui să realizeze măcar un stagiu minim de cotizare (15 ani), dacă nu chiar unul complet (35). Cei care şi-au depăşit stagiul complet de cotizare cu minim 8 ani pot beneficia de o pensie anticipată.
Ce sunt pensiile private şi de ce ar fi o idee bună ca viitori pensionari să apeleze la ele?
Pensiile private sunt de două feluri: obligatorii (pentru persoanele sub 35 de ani) şi facultative. Aderarea la astfel de sisteme este o idee bună, deoarece se poate strânge o sumă frumuşică pe lângă pensia obişnuită.