Cum se calculeaza valoarea punctului de pensie in 2014?
Pensia se calculeaza cu ajutorul punctului de pensie si a punctajului fiecarui contribuabil. Insa valoarea pensiei este in continua schimbare deoarece punctul de pensie e o valoare care variaza în functie de deciziile guvernului.
Casa Naţionala de Pensii Publice a anuntat într-un document publicat pe pagina sa de internet ca valoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 30 de lei de la începutul acestui an.
Cum se calculeaza pensia?
Pentru determinarea pensiei se ia în calcul întreaga activitate, conform Legii 19 din 2000, intrata în vigoare la 1 aprilie 2001, astfel se calculeaza mai întai punctajul lunar al contribuabilului, din prima zi de activitate pana în ultima, pe fiecare luna din fiecare an.
Punctajul lunar rezulta din împartirea venitului lunar la salariul mediu brut pe economie din anul respectiv. Dupa care se se calculează un punctaj anual, prin adunarea punctajelor lunare din anul respectiv si împartirea sumei la 12. Asa se procedeaza pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste punctaje anuale se aduna. Suma se împarte la “stagiul complet de cotizare, adica la vechimea totala a contribuabilului. Rezulta astfel punctajul mediu anual al fiecărui pensionar.
La calculul pensiei de stat conteaza numai salariul castigat si sporurile permanente pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale. Nu se iau în considerare veniturile neimpozabile.
Valoarea pensiei rezulta prin înmultirea punctajului cu punctul de pensie. Punctajul ramane mereu constant. Se poate modifica numai daca pensionarul aduce acte în plus la dosarul deja existent, iar modificarile se fac doar în favoarea pensionarului.
Prin majorarea punctului de pensie se majoreaza, automat, si valoarea pensiilor. Cu cat salariul mediu brut e mai mare, punctul de pensie creşte. Deasemeni pensionarii depind permanent si de situatia ocuparii fortei de munca si sumele care intra lunar în bugetul de asigurari sociale.