Punctul De Pensie

Cum se calculeaza punctajul anual, punctajul lunar si punctajul mediu anual

Persoanele care intrunesc conditiile de iesire la pensie, daca vor sa stie suma primita de la stat, trebuie sa-si calculeze valoarea pensiei. Pentru a afla valoarea pensiei trebuie sa imulteasca punctajul mediu anual cu valoarea punctului de pensie care are o valoare fixa data de Guvern.

Punctajul mediu  anual este reprezentat de numarul de puncte realizat de asigurat, calculat prin raportarea punctajului total realizat de acesta in intreaga perioada de activitate la numarul anilor corespunzatori stagiului complet de cotizare prevazut de Legea nr. 263/2010 la data pensionarii.

Punctajul anual este numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obtinut prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare.

Punctajul lunar reprezinta  numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

Perioadele asimilate la determinarea punctajului mediu anual al asiguratului se calculeaza dupa caz:

  • Cuantumul pensiei de invaliditate;
  • Cuantumul altor drepturi de asigurari sociale obtinute in perioada respectiva;
  • In prioada in care a urmat cursurile la zi ale invatamantului universitar sau respective perioada in care s-a desfasurat serviciul militar, se acorda 25% din salarial mediu brut lunar pe economie din acea perioada;
  • Numarul de puncte realizate de someri se calculeaza prin raportarea cuantumului drepturilor banesti lunare acordate la salariul mediu brut lunar din luna respective, comunicat de Institutul National de Statistica.

Stagiul potential  acordat asiguratilor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:

  • 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
  • 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
  • 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Persoanele care au atins stagiul minim de cotizare si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%. Exceptie fac veniturile de natura salariala, pentru acestea nu se aplica majorare.

Valoarea unui punct de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

 

Etichete
Back to top button
Close
Close