Pensiile pot să varieze în funcție de vechime și de venituri, iar, în unele cazuri, poate surveni pierderea dreptului la pensie. Pensionarea anticipată se poate obține atât de către bărbați, cât și de către femei, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Legea nr. 263/2010. Potrivit Legii pensiilor, este interzis cumulul acestor pensii cu anumite venituri. În cazul în care nu se respectă interdicțiile impuse de legislația în vigoare, dreptul la pensie poate fi suspendat chiar în ziua următoare după ce s-a constatat încălcarea prevederilor.
De pildă, persoanele care se pensionează în mod anticipat nu mai pot să fie angajate cu contract de muncă. Așadar, veniturile salariale nu pot fi cumulate cu cele obținute din pensia anticipată. Deci un funcționar public nu poate să își continue munca și să primească și pensie. Consilierii județeni fac excepție de la această regulă. Pensia anticipată poate fi obținută cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei de pensionare.
Pierderea dreptului la pensie specială poate surveni atunci când beneficiarul este cercetat sau chiar condamnat pentru corupție, potrivit deciziei Senatului. Pierderea așa-numitei „pensii de serviciu” vizează categorii speciale cum ar fi magistrații, parlamentarii, polițiștii, funcționarii publici, militarii, etc.
De asemenea, persoanele în cazul cărora s-a dispus amânarea aplicării unei pedepse pentru o infracțiune –în speță fiind vorba despre luare de mită sau trafic de influență – riscă să își piardă dreptul de pensie de serviciu. Pe toată durata acțiunii penale întreprinse pentru asemenea infracțiuni, persoanele vizate vor avea acest drept suspendat, având doar dreptul la pensie obișnuită, de stat, până ce se soluționează cauza.
Doar în cazul în care instanța hotărăște să renunțe la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei, persoanele respective pot fi repuse în drepturi la pensia specială. Iar în urma unei condamnări definitive pentru fapte de corupție, pierderea dreptului la pensie specială devine permanentă.