Contribuțiile asiguraților la fondurile de pensie privată obligatorie
Persoanele care activează în câmpul muncii contribuie la fondul de pensie privată obligatorie prin lege, sumele ajungând la societățile de administrare din așa-numitul pilon II. Cei care au vârsta sub 35 de ani sunt obligați să cotizeze la aceste fonduri, iar cei care au depășit această vârstă pot cotiza sau nu, în funcție de opțiunea proprie.
Normele de cotizare la pilonul II de pensii sociale
Un cotizant nu poate contribui simultan la mai multe asemenea fonduri administrate de către firme private. De asemenea, el nu are posibilitatea să se retragă din sistemul de asigurări sociale.
Din suma care era virată către pensia publică, circa un sfert este transferată către fondurile de pensie privată obligatorie. Această contribuție este de fapt baza pilonului II, iar aderarea una dintre companiile care administreaza aceste fonduri se face la cererea asiguratului sau din oficiu.
Pensiile care sunt administrate de către societăți private, așa cum este cazul sumelor gestionate în cadrul pilonului II, sunt formate din contravaloarea sumelor plătite periodic cotizanților sau beneficiarilor, suplimentar și în mod distinct față de pensia care revine sistemului public și care se creează din transferul în fiecare lună al unui procent din contributia la fondul de asigurări sociale de stat.
Multe persoane se întreabă, chiar înainte de a alege una dintre companiile care își desfășoară activitatea pe piața românească, cât deviabil și sigur este sistemul și daca cotizația vărsată se va vedea și în pensia lor. Din fericire, legea pensiilor private este făcută să genereze un sistem extrem de sigur și practic pentru toți cei care participă la el. Există un prag minim de garantare la care contribuie toți administratorii acestor fonduri private de pensii în fiecare an și de unde pot fi recuperate sume de la administratorii care ar da faliment. În prezent, în legea pensiilor private se prevede ca viitorii beneficiari să aibă garantate sumele totale ale contribușiilor lunare făcute la aceste fonduri, din care sunt scăzute comisioanele administratorilor.