Pensia de Urmas

Ce trebuie să știi despre dreptul la pensie de urmaș

La fel ca în cazul pensiilor pentru limită de vârstă, schemele de pensie de urmaș au început prin a acoperi anumite grupuri ale populației. Câteva țări, printre care Irlanda, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite, au introdus pensiile de urmaș în secolul al XIX-lea sau în prima jumătate a secolului al XX-lea, în special pentru funcționarii publici. Extinderea bunăstării în multe țări OCDE după 1945 a inclus acoperirea riscurilor supraviețuitorilor, punându-se un accent mai mare pe asistența socială. Cu toate acestea, potențialii beneficiari au fost mai puțin numeroși decât în prezent, deoarece mai mulți oameni lucrau în anumite domenii, în special în agricultură, în care nu exista acoperire pentru pensie.

Introducerea pensiilor de urmaș a îmbunătățit situația economică a văduvelor, într-o perioadă în care reprezentarea familiei era dominată de modelul bărbatului care era singurul întreținător al familiei. Într-o astfel de familie, soțul era cel care lucra și câștiga drepturi de pensie, în timp ce soția sa asigura doar îngrijire și muncă neremunerată. Mai mult decât atât, căsătoria se încheia, cel mai adesea, cu moartea unuia dintre soți, și mult mai rar prin divorț.

Lucrurile s-au schimbat între timp, însă și în prezent țările OCDE oferă instrumente care vizează direct reducerea sărăciei, inclusiv pensii de urmaș.

În România, acest ajutor se poate acorda soțului supraviețuitor sau copiilor, în anumite condiții reglementate de Legea Pensiilor.

Soțul supraviețuitor poate primi pensie de urmaș după cum urmează:

  • pe tot parcursul vieții sale, începând cu împlinirea vârstei standard de pensionare, în condițiile în care căsătoria a durat cel puțin 15 ani
  • în cazul invalidității de gradul I sau II, fără să conteze vârsta, dacă mariajul a durat cel puțin un an
  • decesul soțului a survenit ca urmare a unei boli profesionale sau a unui accident de muncă.

Există excepții și cazuri speciale, prevăzute de asemenea în Legea Pensiilor.

Cât despre copii, aceștia pot beneficia de pensia de urmaș până împlinesc 16 ani, sau până la vârsta de 26 de ani dacă vor continua să urmeze o formă de învățământ agreată legal. De asemenea, au acest drept în cazul unei invalidități apărute în timp ce se aflau în una dintre situațiile menționate mai sus, pe toată durata invalidității.

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close