Plata pensiilor
Cauzele suspendarii platii pensiilor
In sistemul public de pensii plata pensiilor se poate suspenda daca intervin anumite situatii care determina acest lucru. Suspendarea platii se face in luna urmatoare celei in care a intervenit una din urmatoarele cauze:
- Schimbarea de domiciliu a pensionarului pe teritoriul altui stat cu care Romania are incheiata o conventie de reprocitate in domeniul asigurarilor sociale.
- Beneficiarii pensiilor anticipate sau anticipate partial, care se regasesc in una din urmatoarele situatii:
- Este asigurat obligatoriu daca desfasoara o activitate pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este cadru militar in activitate, soldat si gradat voluntar, politist si functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, sau persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor.
- Persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
- Persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
- membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.
- Pensionarul de invalidiatate sau pensionarul urmas, care nu s-a prezentat la revizuirea medicala obligatorie sau la convocarea Institutului National de Expertiza si Recuperare a Capacitatii de Munca.
- Pensionarul de invaliditate care intrerup programele recuperatorii intocmite de medicul expert al asigurarilor sociale.
- Pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, care se regaseste in una dintre situatiile enumeratemai sus, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
- Pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regaseste in una dintre situatiile:
- Este asigurat obligatoriu daca desfasoara o activitate pe baza de contract individual de munca, este functionar public, este cadru militar in activitate, soldat si gradat voluntar, politisti si functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale; persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor,
- Persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti.
- Pensionarul urmas, care a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor sau copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, aflat in continuare de studii intre 16-26 de ani, care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.
- Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, realizeaza venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, daca acestea sunt mai mari de 35% din castigul salarial mediu brut.
- Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, s-a recasatorit.
- Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii din sistemul public de pensii, opteaza pentru o alta pensie, potrivit legii, din acelasi sistem, sau dintr-un alt sistem de asigurari sociale, neintegrat sistemului public de pensii.
- Pensionarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege, referitoare la cumulul pensiei cu salariul.
Suspendarea platii pensiei si/sau a indemnizatiei pentru insotitor se poate face si la cererea pensionarului, situatie in care suspendarea platii se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata cererea.
Incetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, cat si orice modificare a drepturilor de pensie se face prin decizie emisa de Casele Teritoriale de Pensii, in conditiile respectarii regimului juridic al deciziei de inscriere la pensie.