Cat de sigur este sistemul pensiilor private?
Cu totii ne dorim sa fim mai bine informati cand vine vorba de economiile noastre, vrem sa stim riscurile la care ne supunem cand ne deschidem un fond de pensie privata.
Sistemul fondurilor de pensie privata au mai multe elemente de siguranta cara apara economiile participantilor la fond.
Controlul, supravegherea si reglementarile CSSPP.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) este o institutie specializata in reglementarile si supravegherea sistemului de pensii private fiind in subordinea Parlamentului Romaniei.
CSSPP are ca principal scop, protejarea participantilor la sistemul de pensii private si informarea acestora despre functionarea si rezultatele sistemului de pensii private.
CSSPP prin lege are dreptul de supraveghere si control a sistemului de pensii private, supravegheaza prudential piata de pensii private si efectueaza in mod periodic controale tematice si de fond la sediile administratorilor fondurilor de pensii private.
Doar CSSPP are dreptul de a autoriza si viza institutiile bancare si companiile de asigurare existente pe piata de pensii private. Deasemeni poate retrage autorizatiile si avizele, in caz de nereguli, poate sanctiona (inclusiv prin amenzi) orice nereguli din piata.
Separarea activelor intre administrator si fondul de pensii private.
Activele administratorului sunt separate de activele fonduluide pensie. Legea nu permite gestionarea comuna a acestora.
Administratorul un are dreptul de a folosi banii decat in fonduri investitionale conform legislatiei in vigoare si normelor prudentiale.
Singurele comisione la fondul de pensie privat este auditul si comisionul de administrare.
Prin lege, fondul de pensii private nu poate da faliment.
Legislatia nu permite ca fondurile de pensie sa dea faliment. In cazul in care administratorul nu mai poate gestiona in conditii bune fondul de pensii intervine procedura de administrare speciala, prin care fondul sau este transferat catre alte fonduri, cu rezultate bune in administrare.
Existenta si implicarea bancilor depozitare in sistemul de pensii private.
Banii participantilor la fondul de pensii private se varsa direct in contul fondului de pensii, deschis la banca depozitara a activelor fondului.
Doar sase banci sunt autorizate ca depozitar al activelor fondurilor de pensii private: Banca Comerciala Romana (BCR); Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD-SocGen); Raiffeisen Bank; Bancpost; ING Bank; Banca Romaneasca, aceste sunt supravegheate de BNR si CSSPP.
Existenta auditorilor financiari pentru fondurile de pensii si pentru administratori.
Anual administratorii cat si fondurile de pensii private au obligatia legala de a fi controlati de un audit complet al situatiilor lor financiare.
Obligatiile de raportare si transparenta ale administratorilor si bancilor depozitare.
Administratorii sunt obligati anual sa intocmeasca rapoarte financiare si sa informeze in scris fiecare participant la fondurile de pensii private, despre valoarea activului personal (contul personal de pensie privata), istoricul contributiilor virate in ultimul an, precum si despre situatia financiara a administratorului fondului de pensii.
Garantia contributiilor nete (garantia absoluta de capital).
Fondurile de pensii private sunt obligate ca la finalul perioadei de cotizare sa aiba suma totala din cont egala cu suma contributiei virate si un mai mici.
Fondurile de pensii private au inceput deja sa faca plati catre client.
Inceputul anului 2009 este perioada cand s-a inceput sa se faca primele plati catre participanti sau beneficiari.