Informatii utile

Cat de importanta este vechimea in munca pentru pensie si cum se calculeaza ea?

Vechimea in munca pentru pensie este unul dintre factorii esentiali in stabilirea unei sume de bani de care pensionarul poate beneficia in conditiile in care nu mai figureaza ca angajat in documentele Statului. Mai pe scurt, cu cat a lucrat o persoana mai multi ani in cadrul diverselor institutii si cu cat a fost mai influenta functia pe care a ocupat-o, cu atat mai mare va fi pensia. Discutam aici atat despre persoanele care au iesit la pensie in mod anticipat, cat si despre cele ce au implinit varsta legala de 65 de ani conform Codului Muncii aflat in vigoare.

Sa intram in detalii

In aprilie 2001, legislatia de la vremea respectiva a inlocuit conceptul de “vechime in munca pentru pensie” cu cel de “stagiu de cotizare”. Se intelege prin aceasta perioada de timp in care angajatul a contribuit la bugetul statului.

Astfel, in cazul unui barbat, acesta trebuie sa fi avut un stagiu de cotizare de maxim 35 de ani, pe cand o femeie are nevoie de aproximativ 30 de ani de stagiu. Cu toate acestea, conform legii 163 emisa in anul 2010, sunt suficienti 15 de vechime in munca pentru a iesi la pensia pentru limita de varsta.

Vechimea in munca trebuie dovedita in mod legal prin prezentarea carnetului de munca si a oricaror adeverinte-tip eliberate de catre angajator.

Cum se poate cumpara vechimea pentru pensie?

In situatia in care un individ a lucrat in conditii speciale si a indeplinit stagiul minim de cotizare de 15 ani, acesta isi poate cumpara vechimea pentru a beneficia de o pensie. Acest lucru este posibil prin plata lunara a unei sume de bani (minimum 250 de lei) ce se face in urma incheierii unui contract cu Casa Judeteana de Pensii. Totusi, daca o persoana ce nu a lucrat cu grupe de munca  intentioneaza sa faca aceasta, este bine sa tina cont de stagiul complet de cotizare.

 

Etichete

Pe aceeași temă

Back to top button
Close
Close